CCR nu ține cont de CSM și spune că președintele ar fi trebuit să o revoce pe șefa DNA:”Kovesi ar fi trebuit revocată”

0

Valeriu Dorneanu, președintele CCR este de părere că Iohannis ar fi trebuit să o revoace pe șefa DNA Luara Codruța Kovesi dând de înțeles că șeful statului în acest fel de decizii ar avea mai degrabă un rol simbolic de notar, fără a avea putere de decizie proprie.

„Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus președintele Curții, Valer Dorneanu.

Acest lucru contravine constiuției în vigoare conform căruia rolul decizional final îi revine președintelui fără a fi specificat în niciun fel că președintele ar avea obligația să țină cont de astfel de decizii.

Mai mult de atât, ministrul justiției nu are puterea de decizie decât în cazul numirii unui procuror șef, fără a avea nici un fel atribuții în caz de revocare a acestuia.

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a comentat subiectul delcarându-se surprins de decizia CCR

Mărturisesc că personal sunt surprins de decizia CCR. Nu m-am așteptat. După părerea mea, ministrul Justiției are un rol la numire, nu la revocare. Practic, în acest moment nu știm ce rol mai are CSM, președintele statului. Sper din suflet ca decizia CCR să detalieze aceste aspecte”, a spus Danileț.

Practic, spune Danileț, prin această decizie se regândește statutul procurorilor în România.

Procurorii sunt aduși din ce în ce mai mult în zona deciziei executive, ceea ce nu e în conformitate cu normele internaționale”, a spus judecătorul.

Sunt 3 motive în lege pentru a revoca un procuror, unul dintre ele este prostul management, dar ministrul Justiției nu are pârghii aici și trebuie să apeleze la CSM, care a spus că nu trebuie revocată Laura Codruța Kovesi. Practic, CSM nu mai are niciun rost, totul rămâne la latitudinea ministrului Justiției, prin această decizie practic se regândește statutul procurorului în România”, a adăugat Danileț.

Citește și Superimunitate pentru judecătorii CCR: pot fi trimiși în judecată cu votul a 2/3 din colegii lor

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele