55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash

0

Mai mult de jumătate dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament susțin că intenționează să facă acest pas în următoarele șase luni, arată un studiu Storia. 55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash.

Când vine vorba despre modalitatea de finanțare a achiziției unei locuințe, 55,1% dintre respondenți au indicat că vor să facă plata integral cash. 25,4% dintre participanţii la studiu ar opta pentru un împrumut ipotecar. Un procent mai mic, de 13,6%, ar opta pentru un credit Prima Casă.

De asemenea, 5,7% dintre respondenți susțin că iau în calcul alte opțiuni de finanțare, precum schimbul de proprietăţi, plus diferenţă sau rate la dezvoltator.

55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash
55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash

Câţi bani din venitul lunar se duc pe rate

47,5% dintre românii incluși în cercetare care vor să apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casă ar fi dispuși să aloce între 30 și 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate. 47% sunt confortabili cu o rată de până la 30% din venit.

Mulți dintre respondenții care iau în calcul creditarea pentru achiziția unei locuințe au în plan să contracteze un împrumut pe termen lung. Cei mai mulţi dintre aceştia, 39,6%, optează pentru o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani. 34,3% ar opta pentru un interval de 10 până la 20 de ani. Puțin peste 6,5% dintre cei incluși în cercetare spun că vor contracta un împrumut pe termen mai scurt, de până în cinci ani.

55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash
55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash

„Rezultatele studiului realizat prin intermediul platformelor noastre, OLX și Storia.ro, ne arată că un procentaj însemnat dintre români intenționează să achiziționeze o locuință fără să apeleze la un credit ipotecar și preferă să apeleze mai degrabă la economii sau la vânzarea actualei locuințe”, spune declară Dan Puică, Real Estate Business Manager, OLX Group România.

Care este bugetul de achiziţie

Întrebați care este bugetul estimativ pe care intenționează să îl aloce pentru achiziția unei locuințe, peste două treimi dintre respondenți au optat pentru sume până în 50.000 de euro.

26,6% dintre aceștia se pregătesc să cheltuiască între 50.000 și 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre românii sunt dispuși să aloce peste 100.000 de euro pentru achiziția unei locuințe.

Cei mai mulți dintre românii incluși în studiu, 43,9%, sunt interesați să achiziționeze un apartament. Alţi 22% ar opta pentru apartamentele cu două camere. 12,6% caută garsoniere, iar 9,3% sunt interesați de apartamentele cu trei sau mai multe camere.

55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash
55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash

Doar 33,7% dintre români au în plan să achiziționeze o casă, cu preponderenţă cu trei camere.

Studiul a fost derulat pe parcursul lunii august pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare și a implicat 5,151 de respondenți. Aproape 52% dintre românii incluși în cercetare au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, în timp ce 41,8% au peste 45 de ani, iar 6,4% au între 18 și 24 de ani.

Articolul 55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash apare prima dată în Casoteca.


Sursa: 55% din cei care vor să cumpere o locuinţă au bani cash

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele