7 mituri false despre coronavirus COVID-19

0
5202-de-cazuri-coronavirus

Sunt o serie de sceptici cu privire la existența coronavirus COVID-19. Totuși, oamenii mor cu sutele de mii pe întreg globu din cauza virusului care a apărtut pentru prima oară în China, la sfârșitul lui 2019. NU este prima dată când un virus a provocat pandemii, dar pare prima dată când exista atât de mult voci care dezmint existența acestuia.

 

vezi aici: Pandemiile care au decimat lumea de după Hristos

Corona-scepticii se pare că merg pe câteva idei în baza cărora ei spun că virusul nu există. Iată-le mai jos cu tot cu demonstrația că sunt false.

Mitul 1 – Nu există Coronavirus sau COVID, nu am văzut pe nimeni bolnav – de ce e un mit fals?

Medicii sau personalul medical cunosc foarte, foarte multe persoane din România care au fost infectate. Ca să se vaccineze, la alte epidemii mai recente, a fost necesar să vadă evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute sau a unei persoane publice cu care simpatizau.

Alexandru Rafila spune că: ”Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar. Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință”.

Mitul 2 – Tinerii nu iau COVID-19 sau nu mor de coronavirus

Tinerii, adulții tineri, copiii, în marea majoritate a cazurilor, fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci există o parte de adevăr. Asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc și mai mult, nu înseamnă că ei nu transmit boala altor persoane, inclusiv unor persoane vârstnice apropiate.

Așadar, e bine ca tinerii să se protejeze, pentru că în lipsa bolii, aceasta nu se poate transmite nici categoriilor vulnerabile.

Mitul 3 – Dacă luăm vitamina C, D, nu luăm coronavirus

Virusul corona Covid-19 este un anumit microorganism, iar neutralizarea lui se realizează cu anticorpi care se potrivesc, au un matching perfect cu acel microorganism. Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă.

Mitul 4 – Nu se moare de COVID-19

Nimic mai fals. Au murit deja peste 550 de mii de oameni, vezi aici Reuters.

Alexandru Rafila explcică faptul că ”Colegii mei din spitalele de boli infecțioase știu foarte bine cum evoluează această boală. Prima dată, a fost focalizată pe boala pulmonară, dar ulterior, leziunile la nivelul miocardului, leziunile renale, leziunile la nivelul sistemului nervos s-au dovedit că pot complica foarte mult boli cronice și se poate ajunge la deces. Aceste micro-embolii care apar și fac nefuncționale foarte multe organe în timpul infecției cu noul coronavirus sunt de foarte multe ori cauza decesului. Decesul poate să fie provocat direct de o insuficiență respiratorie datorată infecției cu noul coronavirus, dar toate acele leziuni care apar la nivelul celorlalte organe duc și la decesul pacienților care deja au o boală cronică cardiovasculară, renală sau la nivelul sistemului nervos”.

Infecția cu coronavirus COVID-19 duce la complicarea și la o evoluție total nefavorabilă în cazul multor afecțiuni cronice și în mod clar din acest motiv recomandarea OMS este de a raporta persoanele infectate cu noul coronavirus, dacă se produce decesul, ca fiind în legătură cu această infecție.

Mitul 5 – Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19

Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic.

”Este exclus ca acest lucru să se poată întâmpla” spune Rafila.

Mai mult, dacă o persoana decedată este declarată COVID, atunci întreaga familie și cei apropiați vor intra în carantină.

Mitul 6 – Virusul nu mai are putere, coronavirus este ”vlăguit”

Când faci o astfel de afirmație, înseamnă că ai măsurat capacitatea patogenă a unui virus –  se numește virulență, apropo de chestiunea asta – și ai constatat printr-un studiu, printr-o cercetare, că lucrurile au evoluat în sensul reducerii transmiterii virusului, apariției de infecții mult mai ușoare și dispariției deceselor. Or, o astfel de afirmație, doar pe baza unei investigații de moment, nu cred că poate fi luată în considerare nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere general, pentru că nu se bazează pe nimic, spune Alexandru Rafila.

Mitul 7 – cel mai macabru – până când nu văd excavatoare ridicând morții, nu cred!

Dacă personalul medical s-ar infecta în proporție de 50 la sută și n-ar mai fi capabili să acorde asistență medicală, atunci probabil că o astfel de „viziune” ar putea să se întâmple și probabil că persoana sau persoanele respective ar fi într-adevăr convinse de existența acestui virus.

”Într-o societate care vrea să fie în zona de civilizație din Europa cred că o astfel de discuție nu poate să aibă loc” spune Rafila.

Pe de altă parte, Brazilia este o țară în care buldozerele au început să fie deja folosite pentru a nu infecta persoanele care în mod normal participă la înhumări.

Acestea fiind spuse, este foarte greu să crezi în inexistența COVID-19. Dacă încă ești în dubii, poate ar trebui să mergi la un medic, la un psihiatru sau măcar la un psiholog.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele