70% dintre șoferi au pierdut controlul maşinii pe timp de iarnă

Dinu Alexandru

Aproape toţi şoferii români îşi iau un „timp de siguranţă” (pleacă mai devreme decât în mod normal) ca să ajungă la destinaţie în timp util iarna, când condiţiile de trafic sunt mai dificile decât de obicei, arată sondajul „Te descurci iarna în trafic?”, la care au participat 6.688 de respondenţi, dintre care 6.260 de conducători auto.

1 şofer din 2 face acest lucru de fiecare dată, iar majoritatea alege să plece mai devreme cu 15 până la 30 de minute, atunci când vine vorba de deplasările în oraş.

Pe de altă parte, 7 şoferi din 10 au pierdut controlul maşinii pe gheaţă/ zăpadă cel puţin o dată, iar 3 din 10 nu au în maşină niciunul din elementele esenţiale care i-ar putea ajuta în cazul în care rămân înzăpeziţi, arată acelaşi sondaj.

Întrebaţi care este, în opinia lor, cel mai periculos fenomen pe timp de iarnă (creşte cel mai mult riscul de a fi implicat într-un accident rutier), 85% dintre respondenţi au indicat poleiul, 6%, ceaţa, 3%, ninsoarea, alţi 3%, ploaia torenţială, în timp ce alţi 3% au declarat că niciunul nu este periculos.

Sondajul „Te descurci iarna în trafic?” s-a desfăşurat online, între 21 ianuarie şi 1 februarie a.c., şi este parte a campaniei „Iarna, la volan”. Derulată, pentru al treilea an consecutiv, de GENERALI România şi APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, campania are ca obiectiv creşterea nivelului de conştientizare a şoferilor români cu privire la riscurile pe care le implică şofatul pe timp de iarnă şi, în acelaşi timp, de a evidenţia măsurile ce pot fi luate pentru a le reduce.

În acest context, în perioada 11 – 24 februarie a.c., pe pagina de Facebook Treaz la volan, dar şi pe treazlavolan.ro, şoferii vor găsi sfaturi utile care să îi ajute să fie mai pregătiţi pe timp de iarnă.

Citeste si...  Cu cât s-a scumpit benzina și motorina în 2022, în România

Întrebaţi dacă li s-a întâmplat vreodată să piardă controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă, 67% dintre respondenţi au recunoscut că au păţit acest lucru: 62% au reuşit să redreseze maşina fără niciun incident, în timp ce 4% au fost implicaţi într-un accident uşor (fără victime) ca urmare a acestui lucru, iar aproape 1% au fost implicaţi într-un accident grav, cu victime. De asemenea, 34% au pierdut controlul maşinii pe porţiuni de drum acoperite de apă, 32% reuşind să redreseze maşina fără niciun incident.

Cu toate acestea, şoferii români par să fie precauţi atunci când circulă în condiţii de iarnă. De exemplu, 8 din 10 şoferi români măresc distanţa faţă de maşina din faţă atunci când circulă pe carosabil acoperit de zăpadă sau gheaţă de fiecare dată, iar 7 din 10 frânează mai devreme decât o fac de obicei, arată concluziile sondajului „Te descurci iarna în trafic?”.

55% dintre respondenţi reduc viteza de deplasare „de fiecare dată”, faţă de viteza cu care se deplasează în mod obişnuit, 30% fac acest lucru „destul de des”, 9% – „rar”, 4% – „foarte rar”, în timp ce 2% nu fac niciodată acest lucru;

63% măresc distanţa faţă de maşina din faţă „de fiecare dată”, comparativ cu distanţa pe care o păstrează în mod obişnuit, 26% – „destul de des”, 5% – „rar”, în timp ce 3% fac acest lucru „foarte rar”, iar alţi 3%, „niciodată”;

59% frânează mai devreme decât de obicei „de fiecare dată”, 28% fac acest lucru „destul de des”, 5% – „rar”, 3% – „foarte rar”, iar 5% – niciodată.

Citeste si...  Basculantă confiscată și amendă de 30 de mii de lei pentru aruncarea de deșeuri la marginea Bucureștiului

80% dintre respondenţi reduc viteza de deplasare „de fiecare dată”, faţă de viteza cu care se deplasează în mod obişnuit, 16% fac acest lucru „destul de des”, 2% – „rar”, 1% – „foarte rar”, în timp ce alţi 1% nu fac niciodată acest lucru;

79% măresc distanţa faţă de maşina din faţă „de fiecare dată”, comparativ cu distanţa pe care o păstrează în mod obişnuit, 16% – „destul de des”, 2% – „rar”, în timp ce 1% fac acest lucru „foarte rar”, iar alţi 2%, „niciodată”;

73% frânează mai devreme decât de obicei „de fiecare dată”, 18% fac acest lucru „destul de des”, 3% – „rar”, 2% – „foarte rar”, iar 4% – niciodată.

Întrebaţi dacă îşi iau un „timp de siguranţă” (pleacă mai devreme decât în mod normal) ca să ajungă la destinaţie în timp util iarna, când condiţiile de trafic sunt mai dificile decât de obicei din cauza precipitaţiilor şi a carosabilului acoperit de gheaţă/zăpadă, majoritatea (97%) a răspuns pozitiv: 52% fac acest lucru de fiecare dată, iar 31%, destul de des.

Atunci când circulă în oraş, 31% dintre şoferi pleacă mai devreme cu o jumătate de oră, ca să evite să întârzie atunci când sunt condiţii de iarnă, în timp ce 24% pleacă mai devreme cu un sfert de oră, alţi 19%, cu 20 de minute, iar 16%, cu 10 minute. Pe de altă parte, dacă trebuie să ajungă la o destinaţie din afara localităţii, 31% îşi iau o marjă de timp suplimentar de jumătate de oră, alţi 18%, de o oră, 13%, de 20 de minute, iar 12%, de un sfert de oră, arată rezultatele sondajului.

Citeste si...  Pensia minimă în 2020 este de 704 lei

Condiţiile de iarnă nu sunt dificile doar pentru şoferi. Conform sondajului, aproape 4 din 10 pietoni au alunecat, cel puţin o dată, pe gheaţă sau pe zăpadă şi au căzut pe carosabil. Din fericire, 9 din 10 respondenţi au declarat că îşi iau măsuri speciale de precauţie atunci când traversează, pe timp de iarnă.

Mulţi dintre pietoni se declară conştienţi cu privire la vizibilitatea scăzută determinată de fular, glugă sau căciulă: 45% sunt de părere că aceste obiecte vestimentare le afectează „destul de mult” vizibilitatea atunci când se asigură la traversarea străzii, în timp ce 25% consideră că vizibilitatea le este afectată „foarte mult”, 15% estimează că sunt „puţin” afectaţi, 8% – „foarte puţin”, iar 7%, „deloc”.

Sondajul „Te descurci iarna în trafic?” s-a desfăşurat online, în perioada 21 ianuarie – 1 februarie 2019, pe platforma treazlavolan.ro, la acesta participând 6.688 respondenţi: 66% bărbaţi şi 34% femei. 67% dintre ei au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, iar 17%, între 26 şi 34 de ani.

Din totalul respondenţilor, 6.260 (94%) sunt şoferi: 67% dintre ei conduc zilnic, iar 23%, de câteva ori pe săptămână. De asemenea, 39% au permisul de conducere de 1-5 ani, în timp ce 28% au permis de mai puţin de un an, iar 20%, de peste 10 ani.


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *