Cunoscutul îndulcitor artificial, utilizat în mii de produse alimentare, ar urma să fie etichetat de către OMS ca fiind „posibil cancerigen”.
Aspartam este folosit inclusiv în Coca-Cola dietetică, gumă de mestecat sau înghețată.
Analiza lui aparține Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), subordonată Organizației Mondiale a Sănătății, și care a analizat un raport ce va fi publicat luna viitoare, privitor la siguranța aspartamului.
Conform Reuters, se pregătește etichetarea îndulcitorului ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni„.
Categorisirea înseamnă că există unele dovezi ce leagă aspartamul de cancer, dar că acestea sunt limitate. IARC are două categorii mai grave, „probabil cancerigen” și „cancerigen”.
Hotărârea ar putea să se dovedească controversată, după ce IARC s-a confruntat cu critici pentru că a provocat alarmă cu privire la substanțe sau situații greu de evitat. Mai înainte, a inclus munca de noapte și consumul de carne roșie în categoria „probabil cancerigenă„, iar folosirea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă„. Revizuirea de siguranță IARC a fost făcută pentru a evalua dacă aspartamul reprezintă sau nu un potențial pericol, pe baza tuturor dovezilor publicate, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Totuși, ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma fără riscuri.
Sfatul vine de la un comitet de experți separat al OMS privind aditivii alimentari, care a analizat, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Acesta urmează să își anunțe concluziile la 14 iulie, în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia.
„IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului (identificarea pericolelor)„, a confirmat un purtător de cuvânt al IARC pentru „The Guardian”.
Amintim, Aspartamul a fost utilizat pe scară largă începând cu anii 1980 ca îndulcitor și în produse precum băuturile carbogazoase dietetice, guma de mestecat sau cerealele pentru micul dejun.
Flosirea acestuia este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestuia pe scară largă.
Citește și: Zahărul devine din ce în ce mai scump pe piețele internaționale