UPDATE: A fost prins românul care a ajutat hakerii KillNet să atace site-uri românești

0
hakeri

Suspectul este un bărbat în vârstă de 23 de ani care era stabilit cu familia în Marea Britanie.

 

Ioan Feher s-a născut în 20 ianuarie 1999, în județul Satu-Mare. Bărbatul este stabilit cu familia în Marea Britanie. El rămăsese fără loc de muncă, potrivit unor surse Digi24.

Locuia izolat de ceilalți membri ai familiei, într-o încăpere separată. El va fi evaluat medical, urmând să fie supus unor investigații de specialitate pentru a se stabili dacă avea sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor.

Cercetările în cazul lui sunt în curs.

Știre inițială

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că a fost identificat un cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi indicat hackerilor ruşi de la ‘KillNet’ ce site-uri din România să atace.

Vezi și Gruparea rusă de criminalitate cibernetică Killnet a revendicat atacurile asupra site-urilor românești

„A fost identificată o persoană, bănuită – cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Interne a adăugat că cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat.

„Sperăm că în viitorul apropiat vom avea şi rezultate”, a adăugat Bode.

Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service – au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

Ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘˜KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele