A murit fostul mare lider comunist chinez Jiang Zemin

0
- Reclama -

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen şi a condus China într-o perioadă de bulversare profundă, din 1989 în 2003, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, anunţă presa oficială chineză.

 

Jiang Zemin a încetat din viaţă miercuri după-amiza, potrivit agenţiei oficiale chjineză de presă China Nouă.

”Jiang Zemin a murit de leucemie şi din cauza cedării mai multor organe, la Shanghai, (mercuri) 30 noiembrie 2022, la ora (locală) 12.13 (ora Romîniei), la vârsta de 96 de ani”, anunţă China Nouă.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

- Reclama -

Moartea sa intervine în timp ce în China au loc cele mai ample proteste de după cele din Piaţa Tiananmen – reprimate în sânge -, împotriva restricţiilor sanitare anticovid.

El a ajuns la putere după reprimarea în sânge a protestelor din Piaţa Tiananmen, care au condus la o izolare a Chinei pe scena internaţională.

Protestele din Piaţa Tiananmen au lansat o luptă aprigă pentru putere, la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), între reacţionari şi reformişti.

Jiang Zemin, considerat un birocrat mediocru, a fost promovat în funcţii importante şi a fost ales ca un lider de compromis, cu speranţa de a uni susţinătorii liniei dure şi elemente mai liberale.

Cosette Chichirău nu mai știe câte tabere sunt în USR

Atunci când Jiang Zemin a fost desemnat în mod oficial, în 1989, de către fostul lider Deng Xiaoping, ca succesor, Chna se afla abia la începutul modernizării sale economice.

Atunci când a plecat de la putere, în 2003, China intrase în OMC, obţinuse organizarea Jocurilor Olimpice (JO) la Beijing în 2008 şi era pe cale să devină o superputere.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele