Un fenomen neobișnuit anunțat de ESA: Locul unde Soarele a dispărut 4 luni

1

Printre nenumăratele fenomene neobișnuite care se produc în lumea noastră, oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au anunțat un eveniment ieșit din comun, pe care puțini oameni l-au experimentat. Astfel, Soarele a apus pentru ultima dată pe 13 mai 2022 în Antarctica și s-a instalat noaptea cea lungă, ce va dura timp de 4 luni, informează Ziare.com.

 

Stația de cercetare Concordia din Antarctica a marcat, în urmă cu câteva zile, începutul unui moment foarte interesant pentru cei 12 cercetători: venirea nopții prelungite și trecerea la anotimpul de iarnă, potrivit ESA.

Doctorul Hannes Hagson și colegii săi, sponsorizați de ESA și-au început misiunea lor ”adevărată” în Antarctica: să trăiască și să lucreze izolat timp de șase luni, în numele cercetării zborurilor spațiale.

Avanpostul franco-italian denumit Concordia este situat la 3.233 de metri deasupra nivelului mării, unde temperaturile pot coborî până la -80 de grade Celsius în întunericul complet înghețat de afară.

Soarele a dispărut de la orizont timp de patru luni.

În lunile de iarnă nu se pot transporta provizii sau oameni acolo, la baza de cercetare din Antarctica, iar altitudinea înaltă face ca echipajul să experimenteze hipoxia hipobară sau lipsa de oxigen din creier.

În timp ce lumea se confruntă cu 4 anotimpuri, Antarctica are doar două: vara și iarna. Anotimpurile de pe Pământ sunt cauzate de înclinarea axei planetei noastre în raport cu Soarele și, pe măsură ce Terra orbitează în jurul astrului, diferitele părți ale planetei sunt expuse la lumina directă a acestuia.

Potrivit NASA, în timpul verii, Antarctica se află pe partea înclinată a Pământului spre Soare și are lumină constantă. În timpul iernii, Antarctica se află pe partea Pământului înclinată departe de Soare, ceea ce face ca întregul continent alb să fie cufundat în întuneric.

Citește și Pilbara, locul din Australia cu unele dintre cele mai vechi formațiuni de pe Pământ

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele