Pilbara, locul din Australia cu unele dintre cele mai vechi formațiuni de pe Pământ

1

În ultimii ani, știința a confirmat ceea ce au știut întotdeauna aborigenii australieni, cea mai veche cultură în viață din lume: regiunea Pilbara din Australia de Vest este printre cele mai vechi locuri de pe Pământ.

Pilbara a început să se formeze în urmă cu mai bine de 3,6 miliarde de ani, iar peisajul său vast de roșu profund pindan (cum este numit terenul roșcat al acelei regiuni) și panorame nesfârșite, care se întind de la coasta de vest până la granița Teritoriului de Nord, este un antic si loc impunator.

Pentru vizitatorii începători, sentimentul inițial de spațiu și singurătate poate fi copleșitor: este de aproximativ de două ori mai mare decât Marea Britanie, dar cu o populație de doar 61.000, este una dintre cele mai puțin populate regiuni de pe Pământ.

Cea mai veche scoarță din lume

Oamenii de știință au stabilit că vastele formațiuni de rocă bogate în fier din Pilbara, formate înainte de existența oxigenului și a vieții în sine, sunt exemplul cel mai bine conservat al celei mai vechi cruste din lume .

În timp ce se crede că alte zăcăminte globale de fier s-au format la un moment similar, suprafața Pilbarei rămâne intactă și netulburată de evenimente catastrofale din punct de vedere geologic.

„Ceea ce este excepțional la peisajul Pilbara nu este doar vârsta lui, ci și starea sa incredibilă de conservare”, spune Martin Van Kranendonk, profesor de geologie la Universitatea din New South Wales, care și-a petrecut ani de zile cartografiind și studiind Pilbara.

Cele mai vechi forme de viață de pe Pământ

Potrivit lui Van Kranendonk, roca Pilbara este atât de veche încât nu conține fosile în structura sa, totuși se găsesc stromatoliți, dovezile fosilizate ale celor mai vechi forme de viață de pe Pământ.

În 1980, stromatoliți fosile de 3,45 miliarde de ani au fost găsiți lângă Marble Bar din Pilbara.

Aceste comunități microbiene cianobacteriene au existat pentru prima dată când condițiile de pe Pământ nu puteau susține alte forme de viață, construind structuri bulboase, asemănătoare recifului, pe măsură ce eliberau oxigen prin fotosinteză.

Incredibil, chiar la sud de Pilbara de la Hamlin Pool, lângă Shark Bay, cel mai mare sistem viu de stromatolit din lume continuă să prospere, deoarece produce oxigen în golful hipersalin.

Este unul dintre cele două locuri de pe Pământ în care există stromatoliți marini vii.

Explorarea planetei roșii

În 2019, oamenii de știință de la NASA au efectuat cercetări în Pilbara cu Van Kranendonk pentru a-i pregăti mai bine pentru călătoria lor pe Marte.

„Mulți dintre ei nu văzuseră niciodată personal dovezi ale vieții antice”, a spus Van Kranendonk.

„Pentru ei, a fost într-adevăr o experiență revelatoare, să vadă și să înțeleagă detaliile și textura stromatoliților fosilizați pentru a înțelege mai bine ce tipuri de semnale să urmărească atunci când se caută dovezi ale vieții pe suprafața lui Marte”.

Mai mult decât vârsta sa, asemănările chimice din compoziția rocii fac ca Pilbara să fie foarte relevantă pentru pregătirea oamenilor de știință pentru misiunea pe Marte.

„Compoziția acelor roci și cantitatea de fier din Pilbara este uimitoare și similară cu cea a lui Marte”, spune Van Kranendonk, „de aceea este cunoscută sub numele de Planeta Roșie”.

O surpriză subterană

Pilbara poate fi „neiertătoare”, extremă și uneori periculoasă pentru cei nepregătiți.

Este, de asemenea, obsedant de frumos și captivează imaginația vizitatorilor din întreaga lume.

Deși zona arată ca un deșert semiarid, în interiorul ei se află unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume.

Sculptat în pământ de miliarde de ani de eroziune lentă, splendoarea eterică a Parcului Național Karijini se află adânc în vechile sale canioane și prăpastii de pante abrupte, unde cascade spectaculoase și găuri de apă cristaline se află în mijlocul stâncilor striate.

Pentru vizitatori, acesta este un paradis al piscinelor răcoroase de stâncă alimentate de izvoare subterane, vegetație luxuriantă și faună sălbatică abundentă.

Pentru oamenii de știință, Canyonurile Karijini oferă acces de neegalat la secțiuni transversale excavate în mod natural ale rocii stratificate care dezvăluie multe despre Pământ la momentul în care a fost format.

„Este un lucru atât de frumos; acele chei vă permit să vedeți prin straturile timpului”, explică Van Kranendonk.

O piscină termală naturală

Cascadele care curg permanent, găurile de apă și oazele sunt cu atât mai impresionante, având în vedere condițiile din exteriorul dur Pilbara.

Asemenea unei vechi cisterne secrete, Piscina Spa a fost cioplită în stâncă de fluxul constant de apă din capul Cheilor Hamersley.

Formațiunea asemănătoare cuvei este aproape complet învăluită într-un perete de stâncă neted, cu mai multe nuanțe.

Bulboitul blând al pârâului care umple constant piscina este singurul sunet dintr-una dintre cele mai intime ascunzări ale lui Karjini.

Secretul ascuns al Australiei

Singura cazare din parcul național este Karijini Eco Retreat, deținută de indigeni. Dimineața devreme la retragere este deosebită.

Aerul proaspăt al zorilor este energizant, iar lumina slabă filtrată prin praful suspendat bogat în fier saturează peisajul cu culoare înainte ca soarele plin al dimineții târzii să-și șteargă intensitatea până la apus.

Noaptea, când există o confluență de cer senin și fără lună, Karijini este o minune a cerului întunecat atât pentru astrofotografii, cât și pentru observatorii stelelor. Aerul uscat și lipsa poluării luminoase oferă o afișare uluitoare a detaliilor în Calea Lactee.

„Karijini este o destinație australiană unică și emblematică”, a spus coproprietarul Marnie Shields, explicând că oaspeții sunt adesea copleșiți de frumusețea, accesibilitatea și diversitatea lui Karijini.

„Deși măreția regiunii este dezvăluită restului lumii, rămâne unul dintre cele mai spectaculoase secrete ascunse ale Australiei”.

O lume șocantă a contrastelor

Potrivit ghidului Karijini, Pete West, schimbarea marcată a microclimatului, faunei și florei surprinde majoritatea vizitatorilor în timp ce coboară de pe suprafața aridă în canioanele luxuriante și verzi.

„Flora este vizibil diferită de suprafață, precum melaleucas, care sunt cei mai mari copaci din Pilbara. Pur și simplu nu se găsesc la suprafață, îi vezi doar în albiile pârâului. Apoi sunt ferigile delicate, mușchiul și smochinul cu frunze mari. Este un contrast grozav, în interiorul și în afara defileului.”

Prezența permanentă a apei în canioane este componenta fundamentală a micromediului, care găzduiește pești, vulpi zburătoare și o varietate de prădători care profită de condițiile optime.

Abundența reptilelor este uluitoare, de la mici dragoni din deșert la pitoni de până la 5 metri lungime.

Loc important pentru femei

Karijini este, de asemenea, un loc cu o semnificație culturală semnificativă pentru populația indigenă, anumite locuri din parc fiind recunoscute doar pentru femei, iar altele strict pentru bărbați.

„Există locuri, de exemplu, în care femeile ar merge dacă ar vrea să rămână însărcinate și locuri în care ar merge dacă ar vrea să aibă gemeni ”, a explicat antropologul Amanda Harris, care a lucrat cu proprietari tradiționali din Pilbara.

Fern Pool este o locație importantă pentru femeile din populația locală Banjima, dar spre deosebire de alte destinații indigene care interzic interferențele, cum ar fi interdicția de alpinism Uluru și interdicția de fotografiere în anumite zone din Kunku-Breakaways lângă Coober Pedy, proprietarii tradiționali Karijini sunt bineveniți.

Un loc de odihnă

Oamenii de știință cred că oamenii Banjima și strămoșii lor au folosit Karijini, care înseamnă „loc de munte” în limbile aborigene locale, ca loc de întâlnire de 30.000 până la 40.000 de ani.

Triburile nomade din Pilbara au susținut viața într-un mediu provocator, adunând zilnic resurse esențiale pentru supraviețuire.

Karijini oferă un loc de răgaz și securitate a resurselor, adăpost și apă permanentă.

„Toate triburile vecine se referă la Karijini ca la un loc de adunare, la un loc străvechi unde se desfășoară afaceri, familiile se reunesc, căsătoriile sunt aranjate, tradiția este transmisă mai departe. Acest lucru continuă și astăzi”, explică West.

Muntele Bruce, al doilea cel mai înalt vârf din Australia de Vest, se află la intrarea în Karijini și are o semnificație atât geologică, cât și indigenă.

Cunoscut sub numele de Punurrunha de către popoarele indigene, muntele este un loc sacru și foarte important în legea aborigenă.

Pentru Banjima, acesta este un loc strict exclusiv pentru bărbați, iar unele bătrâne refuză să se uite măcar la vârf în timp ce trec.

Vizitatorii, însă, nu au restricții să fotografieze sau chiar să urce pe vârf.

Înregistrări ale macropodelor dispărute

La începutul acestui an, Walker a explorat la valul joase și a găsit sculpturi antice în stâncă reprezentând urme de cangur în zona intertidală a Peninsulei Burrup din Pilbara.

El crede că aceasta este prima descoperire subacvatică de acest gen din Australia, care generează un mare interes științific.

El explică că teoria actuală a originii este că această gravură a fost realizată probabil după ultima epocă glaciară, când nivelul apei era cu peste 100 de metri mai jos, între 7.000 și 18.000 de ani în urmă.

Walker se bucură să le arate oaspeților artă rupestre locală care conține imagini importante, cum ar fi macropodele dispărute și crede că au rămas multe descoperiri , atât sub apă, cât și pe uscat.

„Este atât de distractiv, chiar și atunci când fac turnee, încă găsesc o mulțime de artă rock nouă în aceleași locuri în care am fost de multe ori”, spune West.

„Chiar și oaspeții găsesc lucruri pe care nu le-am văzut până acum. Este incitant pentru toată lumea”.

Magia Pilbarei constă în rădăcinile sale străvechi. Nu există aglomerații, garduri, clădiri sau alte impuneri ale modernității.

sursă: BBC

citește și 13 locuri de văzut în Torino

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele