Danemarca trebuie să răspundă unor acuzații conform cărora politica sa de demolare a cartierelor cu populații minoritare, pentru a promova integrarea, constituie discriminare rasială.
Țara nordică a introdus în 2018 ceea ce a numit un „pachet pentru ghetouri”, un plan controversat de a schimba radical anumite zone rezidențiale, inclusiv prin demolarea locuințelor sociale pentru a dispersa locuitorii.
Cunoscută pentru politicile stricte privind imigrația, Danemarca a avut un succes relativ în integrarea migranților din țările non-occidentale, dar a întâmpinat reacții negative din partea celor afectați de planul din 2018.
Ce este „originea etnică”?
În centrul acestui caz este întrebarea dacă utilizarea de către Danemarca a termenului „origine etnică”, adesea folosit pentru a descrie persoanele de culoare în clasificarea cartierelor de ghetouri, este discriminatorie din punct de vedere rasial.
Danemarca definește drept ghetouri zonele cu peste 1.000 de locuitori, dacă mai mult de 50% dintre aceștia sunt „imigranți și descendenții acestora din țări non-occidentale” și unde sunt îndeplinite cel puțin alte două criterii legate de educație, venituri, criminalitate și integrare în câmpul muncii.
O duzină de locuitori din Mjolnerparken, o zonă rezidențială din Copenhaga, au intentat pentru prima dată un proces împotriva Ministerului Afacerilor Sociale din Danemarca în 2020, după ce au fost evacuați.
Evacuați, stigmatizați și integrați
O instanță daneză a solicitat în 2023 o audiere preliminară la CEJ pentru a determina dacă termenul „origine etnică” ar trebui interpretat ca incluzând „origine non-occidentală” și, în caz afirmativ, dacă acest lucru este discriminatoriu.
Eddie Khawaja, avocatul locuitorilor, a declarat că reclamanții s-au simțit stigmatizați.
„Ei se simt jigniți de faptul că în limbajul cotidian, în legislație și în toate propunerile politice care înconjoară această situație, au fost numiți rezidenți ai zonelor de ghetou,” a spus Khawaja.
Ministerul Afacerilor Sociale din Danemarca a refuzat să comenteze, afirmând că nu discută cazurile în curs.
Odată ce CEJ va lua o decizie, cazul se va întoarce în instanța daneză care va decide cum să aplice hotărârea.