SUA și Germania continuă să sprijine Ucraina: peste 3,5 miliarde de dolari

Germania investește masiv în armament

0

Germania va furniza Ucrainei încă 500 de milioane de euro în ajutor militar, cea mai mare parte fiind alocată pentru livrare anul viitor.

 

Echipamentul va include trei sisteme antiaeriene IRIS-T, „aproximativ o duzină de vehicule de recuperare armate, 20 de lansatoare de rachete montate pe pick-up… muniţie de precizie şi echipamente anti-drone”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Însă, cea mai mare parte a armamentului va fi livrată în 2023, a adăugat el.

Vezi și Ucraina primește armament din SUA și Germania pentru ofensiva în Herson / Rușii își repoziționează trupele

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare.

Cele aproximativ 2.98 miliarde alocate „vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung”, a spus Biden, citat într-un comunicat al preşedinţiei americane, chiar de Ziua Independenţei Ucrainei.

Reuters informase încă de marţi seara despre noul pachet de asistenţă pentru Ucraina, dintr-o sursă oficială de la Washington care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Agenţia menţiona că fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului SUA să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

Germania investește masiv în armament

Cancelarul Olaf Scholz şi guvernul său, care a decis să investească 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane, sunt vizaţi de şase luni de numeroşi critici, în special din partea autorităţilor ucrainene, pentru timiditatea pretinsă a livrărilor lor de arme către Kiev.

Berlinul anunţase deja la începutul lunii iunie livrarea sistemelor de apărare aeriană Iris-T, dezvoltate de producătorul german Diehl şi capabile, potrivit domnului Scholz, să „protejeze un întreg oraş mare împotriva atacurilor aeriene ruseşti”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele