Ucraina primește armament din SUA și Germania pentru ofensiva în Herson / Rușii își repoziționează trupele

4
- Reclama -

Ziua de luni, 1 august aduce o serie de schimbări majore pe frontul de est. După ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, bombardamentele rusești au continuat în Nikolaev și Harkov.

 

Între timp, rușii își repoziționează trupele, mutând o parte dintre acestea în sudul Ucrainei pentru a-și întări pozițiile, anunță ministerul britanic al apărării.

Totuși, armata Ucrainei reușește, grație armelor din SUA și Germania, dar și a altor state NATO să recucerească teritorii pe care le-a pierdut în februarie și martie.

Vezi și Uniunea Europeană ajută Ucraina cu încă 1 miliard de euro

Ucrainenii au recucerit peste 40 de localități din Herson

Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea Herson, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă, a declarat luni guvernatorul local.

- Reclama -

Moscova a pus mâna pe aproape tot teritoriul regiunii importante din punct de vedere economic și strategic care se învecinează cu peninsula anexată Crimeea în primele zile ale invaziei sale.

Însă, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de armament occidental, a căutat să organizeze o contraofensivă în zonă.

Forțele Kievului au efectuat lovituri asupra depozitelor militare rusești și asupra pozițiilor din spatele liniei frontului și au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.

„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmitro Butri, șeful administrației regionale ucrainene, pentru televiziunea națională.

Butri a adăugat că majoritatea localităților recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.

Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90% și astăzi sunt încă sub foc constant”.

Butri a spus că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul autorităților către cei care rămân în zonă „să se evacueze în regiuni mai sigure”.

Ucraina a primit încă 4 sisteme HIMARS și lansatoare MARS din Germania

Ucraina a primit încă patru sisteme americane de înaltă precizie HIMARS, a anunțat luni ministrul ucrainean al Apărării. Oleksii Reznikov a scris pe Twitter că este recunoscător pentru ajutorul acordat de Statele Unite.

Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania.

HIMARS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.

‘Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania’, a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.

Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.

- Reclamă -

4 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele