Aeroporturile-intarzieri-zboruri

ACI a prelungit acreditarea aeroporturilor din București pentru emisiile de carbon

Radulescu Cosmin

CN Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a primit din partea Consiliului Internaţional al Aeroporturilor (ACI) certificatul care atestă reacreditarea Aeroportului Internaţional Henri Coandă la nivelul 3 („Optimizare”) în ceea ce priveşte emisiile de carbon, valabil până la 16 noiembrie 2020, se arată într-un comunicat al CNAB remis vineri AGERPRES.

„AIHCB a obţinut nivelul de acreditare , ca recunoaştere a activităţii exemplare a aeroportului în gestionarea şi reducerea emisiilor sale de CO2 şi angajarea altor părţi interesate în acest demers, ca răspuns al industriei aeroportuare globale la provocările schimbărilor climatice”, se menţionează în certificatul de acreditare transmis de ACI Europa, citat în comunicat.

Certificarea se acordă în urma unor analize detaliate, aplicate atât emisiilor de carbon, cât şi măsurilor luate de autorităţile/administraţiile aeroportuare şi de utilizatorii infrastructurilor aeroportuare (companii aeriene, agenţi de handling, refuelling, catering etc.).

Potrivit CNAB, credibilitatea programului este asigurată de verificatori independenţi, iar în comitetul de avizare sunt reprezentate cele mai importante instituţii europene şi mondiale – Comisia Europeană, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, ONU, EUROCONTROL, FAA, ECAC.

Totodată, CNAB a primit reacreditarea pentru nivelul 1 („Cartografiere”) pentru Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa Aurel Vlaicu, cu acelaşi termen de valabilitate, 16 noiembrie 2020.

Conform unui document dat recent publicităţii de ACI, în prezent există în lume 288 aeroporturi certificate, dintre care 146 – numai în Europa. Din cele 146, numai 66 au atins nivelul 3 („Optimizare”) sau 3+ („Carbon Neutru”).

Aeroportul Henri Coandă este, din punct de vedere al emisiilor de carbon, la acelaşi nivel (3) de acreditare cu mari aeroporturi din Germania (Frankfurt, Munchen, Dusseldorf), Marea Britanie (Londra Heathrow, London City), Franţa (Aeroports de Paris – Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget şi Marsilia), Elveţia (Zurich) sau Austria (Viena), precizează sursa citată.

Citeste si...  Cine a fost nominalizat spre eliminare la Survivor România?!

Programul ACI Airport Carbon Accreditation reprezintă standardul global pentru managementul emisiilor de carbon în aeroporturi. Acesta a fost lansat Europa în 2009, iar din 2014 acoperă toate regiunile lumii, sprijinind comunitatea aeroporturilor în reducerea amprentei de carbon.

Citește și: Tiriac și-a redeschis patinoarul după ce a oprit în instanță stoparea construcției căii ferate Gara de Nord – Aeroportul Otopeni


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *