“Adevărul despre Dan Barna”- Diferența dintre imoralitate și ilegalitate

1

“Adevărul despre Dan Barna” este un titlu ușor umbrit de puterea contextualizării, chiar dacă nimeni nu poate nega imoralitatea prezidențiabilului și lipsa eficienței antreprenoriatului social întreprins.

De ce ancheta Rise „îi dă în cap” lui Barna, dar nu „îl omoară? Pentru că puterea argumentelor  este umbrită de tonul și direcția anchetei. Pentru că, într-o analiză pe text, insinuarea precede, în multe situații, argumentul; e puternic emoțională, subliniată prin subtitluri de impact, iar cititorul e acoperit de contextul distorsionat al descrierii faptelor și personajelor, care sunt permanent caracterizate înainte de a fi prezentate. Citite cu atenție, faptele nu atestă vreo ilegalitate a lui Dan Barna, ridică doar semne de întrebare cu privire la capacitatea personajului de a face antreprenoriat social eficient. Într-o paradigmă mai largă, de a face ceea ce atât de convingător afirmă.  Poate ea să ne conducă spre un adevăr compromițător cu o asemenea abordare? După mine, situațiile expuse în anchetă sunt la fel de susținute cu argumente ca și campania lui Dan Barna la prezidențiale.

„Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eşecuri care au costat aproape şase milioane de euro“, scrie site-ul de investigaţii Rise Project într-un material în care se mai afirmă că “şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”. Ceea ce nu subliniază acheta, însă, este numărul de succese ale prezidențiabilului, sau, cu alte cuvinte, numărul de proiecte duse la bun sfârșit.

Materialul a fost publicat în ziua în care liderul USR merge la Cotroceni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

”Prezidenţiabilul vrea să-i întoarcă pe români în ţară, dar şi-a consolidat cariera pe seama unora nevoiţi să plece. Opozantul şi-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de şcoală. La bilanţ, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieşi, în timp ce oameni aflaţi în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau proveniţi din medii defavorizate, greu de integrat pe piaţa muncii şi extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câştigat milioane sub pretextul facerii de bine”, spun jurnaliştii Rise Project în articolul publicat marţi.

”Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăţi fictive, furturi de echipamente şi discursuri despre frumuseţea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (…) Proiectele îngropate de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG s-au numit “Punţi Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social) şi “Biblioteca Bunelor Practici” (antreprenorial), iar aceasta e povestea lor. În centru se află candidatul Alianţei 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieşit din firmă de îndată ce a intrat în minister”, scrie Rise Project.

“Din 2007 până astăzi, compania fondată de Dan Barna şi Dragoş Jaliu a fost parteneră sau beneficiară directă în 20 de proiecte pe fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei.  Ca subcontractor, între 2008 şi 2015, firma a furnizat cursuri, consultanţă, servicii de publicitate şi protocol, în valoare de 3,3 milioane de lei, către mai multe instituţii ale statului: Primăria Sibiu condusă de Iohannis, Ministerul de Interne condus de Dan Nica, Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Elena Udrea, Autoritatea Naţională a Vămilor, Ministerul Agriculturii şi mai multe Consilii Judeţene din ţară. Majoritatea contractelor au fost obţinute prin cerere de ofertă sau achiziţie directă.  Candidatul USR la preşedinţie s-a retras în 2016 din companie şi a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat.

Anul trecut, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG s-a întors la Alba, ca lider de proiect european. Cu o nouă finanţare de 11,8 milioane de lei, înfiinţează întreprinderi start up în centrele urbane din judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita şi Mureş. “Ne propunem să încurajăm antreprenoriatul în Regiunea Centru, prin crearea unui cadru dinamic şi sustenabil, favorabil dezvoltării abilităţilor antreprenoriale”, sună anunţul postat pe site-ul firmei. Proiectul se află deocamdată în faza de implementare.

Compania lui Barna a fost verificată în teren de OIR POSDRU ALBA, dar totul a fost ok, ni s-a transmis. Ultimul control de la minister a plecat şi el cum a venit”, mai arată jurnaliştii Rise Project.  

Reacția lui Barna înainte de publicarea materialului

Rise Project a anunţat de ieri publicarea materialului, iar Dan Barna a reacţionat în scurt timp. „Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înţeles că au investigat proiecte pe care le-am desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor şi consultant în domeniul fondurilor europene. Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanţare europeană. E un risc inerent şi asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat”, afirma Dan Barna.

El a mai relatat că le-a răspuns deschis şi onest la toate întrebările. „Îl consider un exerciţiu de transparenţă şi normalitate într-o campanie electorală. Nu am nimic de ascuns. Am lucrat 10 ani în fonduri europene şi am construit una dintre cele mai de succes companii în domeniu. Am contribuit la reuşita a zeci de proiecte. Am ajutat autorităţi publice, ONG-uri şi companii care au avut nevoie de fonduri. Mii de oameni au lucrat în aceste proiecte. Am fost pasionat de munca mea şi sunt mândru de ceea ce am reuşit să fac, a fost o experienţă extraordinară”, a adaugat liderul USR.

Citește mai continuarea articolului: https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/

Autor: Rădulescu Cosmin

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele