Afacere imobiliară, străinii cumpără puternic case în Turcia

0
turcia schimb valutar
Turkey

Vânzările de case din Turcia către străini au crescut cu aproape 50% în noiembrie, la un nivel record, au arătat datele publicate marţi, aducând în ţară miliarde de dolari, deprecierea lirei turceşti făcând achiziţiile mult mai ieftine pentru cei care cumpără cu valută.

 

Pe un fundal de inflaţie anuală de peste 20%, piaţa imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59% în termeni anuali, până la 178.814 proprietăţi, arată cifrele Institutului de Statistică din Turcia.

”Oamenii care văd locuinţele ca un mijloc de apărare împotriva inflaţiei au jucat un rol esenţial în creşterea bruscă a vânzărilor din noiembrie”, a declarat directorul general al TSKB Real Estate Appraisal, Makbule Yonel Maya, adăugând că ratele mai scăzute ale împrumuturilor băncilor de stat au avut un impact.

Lira a scăzut luni la un minim record de 14,99 unităţi faţă de dolar, reprezentând o reducere la jumătate a valorii în acest an. La nivelul actual de 14,2 unităţi pentru un dolar, este cu peste 40% mai slabă decât la începutul lunii septembrie.

Altan Elmas, preşedintele asociaţiei de dezvoltatori şi investitori de locuinţe Konutder, a declarat că intrările de valută străină datorate vânzărilor de case în cele 11 luni până în noiembrie s-au ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, depăşind prognoza sa.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit despre propagandă, dezinformăre, extremism

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele