Agentul 0,00(7) face dezvăluiri

0
florian coldea

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a făcut mai multe declarații după upă audierea sa în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, care a durat 7 ore.

 

Dacă nu aveți în program un film de spionaj sau un documentar pe Discovery vă prezentăm mai jos declarațiile lui Coldea.

 ”Problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internaţională, incluzând la nivelul NATO şi UE. Nu există altă practică în lume. Fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Dincolo de orice interpretări juridice, în practică, acestea aveau un caracter tehnic, funcţional limitativ, ca şi un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea şi prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului”.

 

Coldea a mai spus că, în mod concret, se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi.

”Nu am cunoştinţă ca vreodată, pe durata mandatului meu, ofiţeri SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar. Acestea sunt chiar poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă. Am supus atenţiei comisiei faptul că astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra acestei problematici a cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuţiilor pe care Serviciul le mai are, inclusiv în ceea ce priveşte decizia CCR, Serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce priveşte infracţiunile la adresa securităţii naţionale, cum ar fi spionaj şi terorismul. Astăzi nu avem protocoale.

Cum acţionăm pentru a proteja interesele României şi ale aliaţilor noştri? (…) Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea naţională a României, ci şi securitatea unor aliaţi de-ai noştri. Ce ar trebui? Să comunicăm spionilor şi trădătorilor că nu avem protocoale şi să stea puţin, să nu se implice în activităţi până nu rezolvăm problema protocoalelor? Să facem o procedură extrem de transparentă, foarte clară, pentru a vedea ce putem face şi ce nu şi spionii şi trădătorii să-şi ajusteze măsurile? Sau avem şi posibilitatea unei soluţii adecvate, la standarde euro-atlantice, pentru a reuşi să gestionăm cu succes, aşa cum am făcut-o şi până acum, riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale.

Constat astăzi că subiecte care iniţial au fost lansate în spaţiul public pe Facebook s-au transformat în fake stories, iar acestea intens promovate încearcă cumva să ia locul realităţii. Toate acestea, oricât de determinaţi ar fi unii sau alţii, nu pot prejudicia un adevăr care există: SRI şi-a făcut treaba, iar ofiţerii SRI şi-au îndeplinit cu devotament şi curaj misiunile încredinţate, cu deplin respect pentru domnia legii. (…) Aş vrea să reamintesc de un celebru personaj biblic, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrul nu s-a putut repara şi răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârşit tragic.

Din această perspectivă constat cu îngrijorare că unii în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba, mai mult, par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român”.

Coldea a menţionat că va reveni la audieri la comisie.

Citiți și:Țiriac, Rădulescu și alți ”experți ” ne cer să nu mai fim atât de înapoiați în ceea ce privește atitudinea față de corupție

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele