Afganistan: Ahmad Massoud salută o soluţie negociată cu talibanii

0
Ahmad Massoud afgan
Ahmad Massoud

Liderului forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, transmite Reuters.

 

Liderul Frontului Naţional de Rezistenţă din Afganistan (NRFA) a făcut anunţul pe pagina de Facebook a NRFA.

Vezi și Opoziția din Afganistan s-a grupat deja în regiunea Panjir (la granița cu Pakistanul)

Anterior, talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

”În principiu, NRFA este de acord să soluţioneze problemele actuale, să pună capăt imediat luptelor şi să continue negocierile”, a precizat Massoud.

”Pentru a se ajunge la o pace durabilă, NRFA este gata să oprească luptele cu condiţia ca şi talibanii să-şi renunţe la atacuri şi la mişcările militare în Panjshir şi Andarab”, a menţionat el, referindu-se la un district din provincia vecină Baghlan.

Talibanii au preluat controlul asupra restului teritoriului afgan în urmă cu trei săptămâni.

Anterior, media afgane au relatat că Ulema a cerut talibanilor să accepte o soluţie negociată pentru a se pune capăt luptelor din valea Panjshir.

Massoud, care conduce o forţă formată din foşti soldaţi afgani şi luptători din miliţiile locale, solicitase încă de acum o săptămână o astfel de soluţionare.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele