Opoziția din Afganistan s-a grupat deja în regiunea Panjir (la granița cu Pakistanul)

0
afganistan, atentat, stat islamic, talibani

Prim-vicepreședintele Afganistanului, Amrullah, s-a declarat președinte al Afganistanului după fuga din țară a președintelui Ashraf Ghani. În timp ce la Kabul puterea a fost preluată de mișcarea radical-islamistă a talibanilor, în Panjir se organizează rezistența în singura provincie, din totalul de 34, care nu se află sub controlul talibanilor.

 

Vezi și Afganistan are un nou președinte: Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh
Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh

Rezistența Panjshir, cunoscută și sub numele de “A doua rezistență a Frontului de rezistență națională din Afganistan”, este o reunire a foștilor membri ai Alianței Nordului și a altor lideri anti-talibani, pentru a lupta împotriva atacului talibanilor, sub conducerea lui Ahmad Massoud (fiul liderului ucis Ahmad Shah Massoud) și a președintelui interimar Amrullah Saleh.

Pe 17 august 2021, Amrullah Saleh s-a declarat președinte interimar al țării citând dispozițiile Constituției Afganistanului – o constituție pe care talibanii nu o recunosc.

“Conform Constituției Afganistanului, dacă președintele lipsește sau demisionează și devine incapabil să își exercite atribuțiile, prim vicepreședintele devine automat președintele interimar legitim” a spus Saleh într-un mesaj audio.

“De când președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, el și-a lăsat efectiv responsabilitățile și funcția vacante, iar eu sunt în prezent președintele interimar legitim al Afganistanului pentru că sunt în țară”, a mai spus el.

Născut în octombrie 1972 în Valea Panjir într-o familie tadjică, Amrullah Saleh a rămas orfan la o vârstă fragedă. Crescut în chiar locul în care a început rezistența împotriva ocupanților sovietici și apoi împotriva talibanilor sub legendarul conducător Ahmad Shah Massoud, el s-a alăturat mișcării de la o vârstă fragedă.

Vezi și Afganistan, noua ordine înseamnă Legea Islamică

Potrivit relatărilor, sora lui Saleh a fost torturată până la moarte de luptătorii talibani în 1996. “Părerea mea despre talibani s-a schimbat pentru totdeauna din cauza celor întâmplate în 1996”, a scris Saleh într-un editorial al revistei Time.

În 1997, Saleh a fost numit de Massoud pentru a conduce biroul de legătură internațional al Frontului Unit la Ambasada Afganistanului la Dușhanbe, Tadjikistan, unde a servit drept coordonator pentru organizațiile neguvernamentale (umanitare) și ca partener de legătură pentru agențiile de informații străine.

Amrullah a continuat să facă parte din rezistența Alianței Nordului până la atacul din 11 septembrie în SUA și la intrarea Americii în războiul afgan.

El a devenit un atu cheie al CIA și a condus pe teren operațiunile de informații ale Frontului Unit pentru a răsturna regimul taliban. Această relație i-a pregătit calea pentru a-și asuma multe roluri importante în guvernele care s-au format după îndepărtarea talibanilor.

În 2004, a devenit șeful agenției de informații nou-înființate din Afganistan, Direcția Națională de Securitate (NDS).

În 2011 el a devenit un critic al președintelui Hamid Karzai, iar în 2014 a fost numit ministru de interne de către noul președinte, Ashraf Ghani, care l-a numit prim-vicepreședinte la realegerea sa în 2019.

Acum, el s-a întors în Valea Panjir, pentru a continua lupta împotriva talibanilor începută de mentorul său, Ahmad Shah Massoud, asasinat de agenții talibanilor cu câteva zile înaintea atacului din Statele Unite din 11 septembrie 2001, care a dus la intervenția militară condusă de americani împotriva talibanilor și Al Qaeda.

Locuită în majoritate de tadjici, Valea Panjir este o fortăreață naturală și un focar al rezistenței împotriva talibanilor, o mișcare bazată în majoritate pe grupul etnic Pashtu, majoritar în sudul și în estul țării, la frontiera cu Pakistanul.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele