Alarmă în industrie: În august au scăzut și cererea de mărfuri, și vânzările, cu peste 8% față de iulie

Informateca
Alarmă în industrie: În august au scăzut și cererea de mărfuri, și vânzările, cu peste 8% față de iulie

În luna august 2018, comenzile noi – reprezentând cererea – din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 8,1%, iar cifra de afaceri – vânzările – din industrie a scăzut cu 8,5%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, au scăzut cu 8,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-10,2%), industria bunurilor de uz curent (-10,1%), industria bunurilor intermediare (-4,0%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-2,8%)”, arată un comunicat al INS.

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, pe total a scăzut cu 8,5%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-8,8%). Industria extractivă a crescut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-19,4%), industria bunurilor intermediare (-5,7%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,9%). Creşteri au înregistrat industria energetică (+0,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,1%).

Creșteri consistente față de august 2017

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în schimb, comenzile noi au crescut cu 9,1%, iar cifra de afaceri – cu 8,4%.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august 2018, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 9,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+13,9%), industria bunurilor de capital (+7,8%) şi în industria bunurilor de uz curent (+7,1 %). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 8,7%”, mai arată INS.

Citeste si...  Dacia oprește producția la Mioveni din cauza penuriei de componente electronice

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2018, faţă de luna august 2017, a crescut pe ansamblu cu 8,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+8,5%) şi industria extractivă (+5,6%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria energetică (+15,0%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,0%), industria bunurilor de capital (+6,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,9%).

Creșteri cu două cifre la opt luni

În perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 17,3%, iar cifra de afaceri a crescut cu 13,5%.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017 au crescut pe ansamblu cu 17,3%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+20,1%), industria bunurilor intermediare (+15,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,7%)”, menționează INS.

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,5% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+13,8%) şi industriei extractive (+5,1%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+18,7%), industria bunurilor de capital (+16,6%), industria bunurilor intermediare (+12,8%), industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%).

Comenzile noi și cifra de afaceri – definiții

În terminologia statisticienilor, comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Citeste si...  Ciolacu: Discutăm astăzi, în primă lectură, grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Sursa: Revista Patronatelor


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *