UPDATE: Alegeri SUA: Joseph Biden 253 voturi, Donald Trump 213

Vezi în timp real ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii la cele mai scumpe alegeri din istorie

0

Update: Donald Trump era la o partidă de golf la clubul său din Florida când televiziunile americane, în frunte cu FoxNews și CNN, l-au declarat pe Joe Biden câștigător al alegerilor prezidențiale, transmit FoxNews și BBC.

Miliardarul care a ajuns Președinte al Americii este un împătimit al golfului.

El și si-a transformat clubul din Florida într-o adevărată reședință neoficială, unde a avut ca invitați zeci de oficiali străini.

De pe terenul de golf, Trump a postat pe Twitter mai multe mesaje prin care respinge victoria lui Biden si sustine că el este câștigător.

Victorie BIDEN! Agenţia de presă Associated Press şi posturile de televiziune CNN şi NBC l-au dat câştigător pe candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a ajuns pe primul loc în statul Georgia şi se apropie de locul întâi şi în Pennsylvania, ceea ce i-ar permite să obţină victoria în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele SUA, republicanul Donald Trump, a avertizat că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, după ce mass media americane l-au declarat câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe candidatul democrat Joe Biden, transmite Reuters.

Trump a anunţat că echipa sa de campanie va începe de luni acţiunile în instanţă.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că Joe Biden “se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător”.

“Ştim cu toţii de ce Joe Biden se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător şi de ce aliaţii lui din mass media se chinuie atât să-l ajute: nu vor să se afle adevărul. Purul adevăr este că acest scrutin este departe de a se fi încheiat”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

 


Joe Biden are acum un avans de cel puţin 1.500 de voturi, după numărarea a 99% din buletinele de vot din Georgia. Până acum, în acest stat avea avans preşedintele în funcţie, Donald Trump.

Joseph Biden se apropie de trecerea pe primul loc şi în statul Pennsylvania, scrie Mediafax.

Fostul vicepreşedinte al SUA are şanse extrem de mari să obţină victoria în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele în funcţie, Donald Trump, denunţă fraude electorale şi va contesta rezultatele în justiţie.

Știre inițială

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite este incert. Nu s-a încheiat numărarea voturilor, iar echipa lui Trump contestă în instanță rezultatul și procedurile din 5 state cheie. Democratul Joe Biden este tot mai aproape de victorie, după ce a fost dat câștigător în alte 2 state importante. Tensiunile se văd și în stradă. În mai toate orașele americane, susținători ai ambelor tabere au ieșit la proteste, pe alocuri violente.

 

Potrivit proiecţiilor realizate de Fox News, Joseph Biden a obţinut până acum 264 de voturi în Colegiul electoral federal, în timp ce preşedintele în funcţie, Donald Trump, are 214.

Conform proiecţiilor CNN, Joseph Biden este creditat cu 253 de voturi, iar Donald Trump cu 213.

Victoriile lui Biden în Wisconsin şi Michigan reduc şansele lui Donald Trump de a atinge nivelul de 270 de voturi în Colegiul electoral federal, un nivel necesar pentru a câştiga scrutinul prezidențial.

Mai multe zeci de susținători zgomotoși ai președintelui Trump au încercat sa oprească numărarea voturilor la scurt timp după ce echipa republicanului a cerut acest lucru în instanță. Si nu este singurul stat unde republicanii acuza fraude electorale.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, s-a declarat încrezător, miercuri seară, că va câştiga scrutinul, în contextul în care este creditat cu 264 de voturi în Colegiul electoral federal.

“Nu mă aflu aici pentru a declara că am câştigat, dar vreau să spun că, atunci când se va încheia numărarea voturilor, credem că vom fi învingători”, a declarat Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA, într-un discurs rostit din Wilmington, Delaware.

“După numărarea tuturor voturilor, am câştigat în Wisconsin la o diferenţă de 20.000 de voturi, practic diferenţa cu care Donald Trump a câştigat acest stat acum patru ani”, a precizat Biden, exprimând convingerea că va câştiga şi în Michigan şi Nevada.

“Am un sentiment foarte bun şi în privinţa statului Pennsylvania. Practic, toate voturile rămase de numărat sunt trimise prin poştă şi am câştigat cu o proporţie de 78% voturile prin corespondenţă în Pennsylvania”, a subliniat Biden.

“Nu trebuie să avem niciun dubiu asupra unui guvern al cetăţenilor, decis de cetăţeni şi pentru cetăţeni. America este foarte vie. Aici, oamenii conduc. Puterea poate fi retrasă ori exercitată, provine de la cetăţeni, doar prin voinţa lor este determinat preşedintele Statelor Unite”, a notat Joseph Biden.

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a acuzat, miercuri seară, că politicienii democraţi încearcă să comită fraude electorale în scrutinul prezidenţial. “Ei găsesc peste tot voturi pro-Biden – în Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan. Foarte rău pentru ţara noastră!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

“Depun eforturi pentru a face să dispară rapid avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania. La fel în Michigan şi în alte state!”, a afirmat Donald Trump.

Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma de microblogging Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

Echipa de campanie electorală a preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, a anunţat că se pregăteşte de contestarea rezultatelor scrutinului prezidenţial în unele state americane.

OSCE critică acuzațiile nefondate ale lui Trump
Observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri ”acuzaţiile nefondate” ale preşedintelui Donald Trump privind fraude în alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind că acestea ”slăbesc încrederea publicului în instituţiile democratice”, relatează AFP.

”Nimeni – niciun politician, niciun ales – nu ar trebui să limiteze dreptul de vot al populaţiei”, a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE în Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele