Alegeri SUA: Trump, Biden și electori

0

Alegeri SUA: Trump, Biden și electori explicații în ziua alegerilor. Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exercitiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

 

După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile sau chiar săptămâni.

La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Numeroşi alegători consideră acest scrutin cel mai important din viaţa lor.

Trump este convins că va obține o victorie magnifică

Joe Biden

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, s-a întâlnit marţi cu susţinători de-ai săi din Pennsylvania, unul dintre statele care s-ar putea dovedi a fi decisive în bătălia electorală contra republicanului Donald Trump.

Donald Trump

Preşedintele în exercițiu, Donald Trump a recunoscut că ”nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare” pentru finalul zilei alegerilor prezidenţiale din SUA.

”Să sperăm că vom face doar una din acestea două şi, ştiţi, când câştigi este uşor. Când pierzi nu este niciodată uşor, nu pentru mine”, a spus Trump în Arlington, statul Virginia.

Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA, arată cel mai recent studiu al US Elections Project, o bază de date creată de un profesor de la Universitatea Florida pentru a monitoriza prezenţa la vot.

Electorii și președinții SUA. 270 sau mai mult pentru a câştiga alegerile

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales printr-un sistem indirecte numit colegiu de electori.

Numărul de electori din fiecare stat se stabilește în funcție de mărimea populației sale. Fiecare stat primeşte un număr de electori egal cu numărul de parlamentari pe care îi are în Congresul SUA (reprezentanţi în Cameră şi senatori).

La alegerile din 2020, președintele va fi ales de 538 electori

Fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obţină majoritatea voturilor: 270 sau mai mult pentru a câştiga alegerile

În general, statele acordă toate voturile, colegiului electoral, candidatului care a câştigat votul popular din stat.

De exemplu, dacă un candidat câştigă 50,01% dintre voturile din California, i se acordă toate cele 55 de voturi pe care statul le are.

Un candidat poate câştiga cu o diferenţă foarte mare (exemplu 80% la 20%) şi totuşi va obţine acelaşi număr de voturi electorale ca în cazul în care s-ar impune cu 51% la 49%.

Este posibil ca un candidat să devină preşedinte câştigând o serie de state importante, în ciuda faptului că are mai puţine voturi la nivel național.

Cum s-a întâmplat de altfel la alegerile din 1876, 1888, 2000 și 2016.

Pentru alegerile prezidențiale din 2020, statele cu cei mai mulți electori sunt

California – 55
Texas – 38
New York – 29
Florida – 29
Illinois – 20
Pennsylvania – 20

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele