Alina Bica, condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă

0

Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o astăzi pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. În același dosar privind fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Horia Simu, omul de afaceri a primit patru ani de închisoare, iar fostul şef al ANAF, Şerban Pop,  cinci ani. Decizia nu este definitivă.

Completul format din judecătoarele Leontina Şerban, Geanina Cristina Arghir şi Cristina Rotaru le-a schimbat celor trei inculpaţi încadrările juridice şi i-a condamnat pentru aceste fapte.

Alina Bica a primit pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului, nu pentru luare de mită, acuzaţia care era în rechizitoriul procurorilor.

Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, nu pentru dare de mită, iar Şerban Pop a primit pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, nu pentru complicitate la dare de mită, faptă pentru care fusese trimis în judecată de procurorii DNA.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la Şerban Pop a sumei de 150.000 de euro şi a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica.

Cei trei inculpaţi şi procurorii pot contesta sentinţa la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii. De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop şi confiscarea de la acesta a 150.000 de euro, precum şi a lui Horia Simu.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

La ultimul termen de judecată, Alina Bica a spus că nu poate accepta să se ducă la puşcărie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele