Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica. Infractorii fug de răspunderea în faţa legii

Informateca

Alina Bica, fosta şefă a procurorilor anti-mafia, a cerut azil politic în Costa Rica. Avocatul său a anunţat judecătorii Curţii Supreme, astăzi, când a cerut ca audierea Alinăi Bica să fie făcută prin sistem de videoconferinţă. Curtea Supremă a programat, astăzi, ultimul termen al celui de-al treilea proces în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de corupţie.

 

Potrivit avocatului său, Alina Bica a primit, din luna ianuarie, statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.

La începutul anului, ca Alina Bica a plecat în Costa Rica.  Ea a fost condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive.

În noiembrie 2016, ea a fost condamnată de Instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.

În ianuarie 2017, Alina Bica a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Citeşte şi Alina Bica plecată în Costa Rica

Elena Udrea a susţinea într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanţa supremă i’a respins însă vineri solicitarea de a fi audiata la distanţă în dosarul „Gala Bute”, întrucât din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obţinut acest statut.

Citeste si...  Iohannis: "Nu sunt dispus să cobor standardele în ceea ce privește justiția. Justiția trebuie să funționeze independent. La aceste lucruri eu nu renunț"

Reamintim faptul că o serie de personalități politice au dat fuga din țară în ultimii ani victimizându-se și creând tot felul de conspirații unele mai halucinante decât altele. Cei mai la modă par a fi în prezent procurorii și oamenii din servicii care sunt aproape în întregime niște abuzatori de infractori care atentează la viața și libertatea inculpaților, din cauza cărora spun ei, că nu pot avea parte de un proces sau  de o apărare așa cum ar trebui, că anumite drepturi le sunt încălcate.

Nu putem să nu legăm acest fenomen al fugii din ţară cu spectacolul la care asistăm zilele acestea cănd remarcăm la o ploaie de controverse, suspiciuni (o parte dintre el deja dovedite ca nefiind simple suspiciuni de catre presă) referitoare la mai multe coduri penale, o partefoarte mare din acestea fiind declarate ca neconstituţionale de către Curtea Constituţională (considerată ca fiind mai apropiata de Liviu Dragnea şi PSD).

Recent şi preşedintele României Klaus Iohannis a avut o serie de reacţii în aceste zile, pronuţându-se radical asupra lor, avertizând coaliţia aflată la putere că o bună parte din modificări sunt controversate. Mai exact, şeful statului a precizat că există modificări ”total inacceptabile” au fost făcute cu dedicație pentru persoane care ocupă funcții inclusiv în Parlament. “Au fost mai multe propuneri care s-au făcut, în vederea modificărilor. Vă referiți la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Unele modificări sunt necesare pentru că e nevoie de modernizare a legislației, punere în acord cu deciziile CCR și în unele puncte chiar cu legislația europeană. Aceste propuneri sunt bune și cred că Parlamentul le va prelucra.

Citeste si...  Iohannis nu este de acord cu vaccinarea obligatorie

Alte propuneri care au fost făcute sunt total inacceptabile și cred că discuția parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuție și care trebuie să iasă din discuție. Un principiu trebuie să îl înțeleagă toată lumea Este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinație pentru unele persoane care vremelnic, acum, ocupă unele poziții chiar în Parlament”,  statului declara şeful statului pe parcursul zilei de ieri.

De asemenea, presa a dezvăluit şi o bună parte din coduri penale modificate vor ajuta în mod direct o bună parte din oamenii care au probleme cu legea.

Unul dintre cazurile foarte mediatizate si extrem de comentate în presă printre este cazul dosarului  lui Tăriceanu care a şi fost dat ca exemplu  dat ca exemplu în expunerea de motive pentru schimbarea codurilor penale în favoarea învinuiților trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Revenind la seria de infractori care au dat fuga în străinătate, aceştia au ajuns sa fie numeroşi, mai ales dupa valul pe care îl vedem de aproximativ 1 an încoace. Uite doar o parte din lista celebrilor fugari ai României: Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu, Sebastian Ghita, Radu Mazare, Alina Bica, Marko Attila, Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Ioan Bene, Elena Udrea.

 

De Vlad Mitu

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *