Ambasadorul Alfredo Maria Durante Mangoni: Sectorul creativităţii în Italia este în continuă dezvoltare

0
- Reclama -

Anul acesta Italia este ţara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se desfăşoară în perioada 24 – 28 mai. Sub sloganul Spirit latin, Standul Italiei propune un amplu program de evenimente culturale precum şi evenimente dedicate profesioniştilor din domeniu.

 

În cadrul Standului Italiei a avut loc o întâlnire de prezentare a pieţei de carte din Italia versus piaţa de carte din România, la care au participat E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, Micaela Soldini, Director ICE Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociaţiei Italiene a Editorilor (AIE) şi Mihai Mitrică, reprezentant Asociaţia Editorilor din România (AER).
Obiectivul este acela de a consolida dialogul profesional strategic între Italia şi România, cu scopul de a-l face profitabil şi de lungă durată.

Au fost prezentate cele mai recente date cu privire la piaţa italiană de carte care, cu o valoare de 3,429 miliarde de euro în 2021, se confirmă drept principala industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială din Europa, după Germania, Regatul Unit şi Franţa. Datele includ, pe lângă piaţa comercială (cărţi tipărite de ficţiune şi non-ficţiune vândute în librăriile fizice şi online şi retail), sectorul educaţional, sectorul profesional (cărţi, e-book, baze de date şi servicii de internet), exportul de cărţi. Piaţa comercială în 2022 are o valoare de 1,671 miliarde de euro, în scădere faţă de 2021 dar în creştere cu 13,1% faţă de 2019. Pe partea de producţie, boom-ul comerţului electronic i-a determinat pe editori să-şi îmbunătăţească şi mai mult oferta, concentrându-se mai ales pe catalog. Titlurile de pe piaţă, exclusiv titlurile autopublicate, au fost de 1,331 milioane în 2021, în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. Italia investeşte peste un milion de euro în fiecare an în granturi oferite pentru traduceri, iar în ultimii douăzeci de ani diferenţa dintre drepturile cumpărate şi vândute în străinătate s-a redus: în 2020, potrivit celor mai recente date disponibile, au fost vândute 8.586 de titluri şi au fost achiziţionate 9.127 de titluri.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.aie.it precum şi în raportul în limba engleză despre piaţa italiană de carte, pe care îl regăsiţi ataşat.

- Reclama -

La evenimentul de prezentare a pieţei italiene de carte, E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat că “sectorul creativităţii în Italia este în continuă dezvoltare şi se extinde tot mai mult la nivel internaţional, constituind o componentă importantă a sectorului de carte. Şi dacă ne referim la titluri publicate, piaţa italiană de carte ocupă locul al patrulea în Europa”.
Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a subliniat că “piaţa românească de carte are multe de învăţat de la modul în care Italia susţine cultura în formă scrisă. Voucherele culturale, achiziţiile importante pentru bibliotecile publice şi programele de promovare a lecturii sunt doar unele dintre strategiile Italiei pe care ar trebui să le aplicăm şi în România.”.

La acelaşi eveniment au intervenit şi reprezentanţii celor opt edituri italiene prezente la Bookfest 2023: Edra Publishing, Erickson, Hoepli, Il Castoro, Keller, Mondatori Libri, Reggio Children, White Star pentru a prezenta bogata ofertă literară adresată publicului român: fiction, non-fiction, literatură pentru copii, istorie, medicină etc.

Editura Edra Publishing, reprezentată la Bookfest de Tiziano Strambini, Director Relaţii Externe, sprijină creşterea şi dezvoltarea profesională a studenţilor universitari de la toate disciplinele medico-ştiinţifice şi a absolvenţilor de Medicină. Este lider în domeniul manualelor universitare – tipărite şi electronice – şi al noilor soluţii avansate de predare.
Valeria Agliuzzo, Director Drepturi de Autor a fost reprezentanta Editurii Erickson, editură ce se ocupă de didactică, educaţie, parenting, psihologie, asistenţă socială şi welfare prin producţia de cărţi, reviste, software educaţional, instrumente compensatorii şi servicii multimedia online.

Scandal de cârciumă în Parlament marca George Simion și Alfred Simonis (PSD)

Reprezentantul editurii Hoepli, Marco Sbrozi, Director editorial, a vorbit despre librăria şi editura specializată în cărţi tehnico-ştiinţifice, inginerie, arhitectură şi design, afaceri şi finanţe, marketing şi management, ştiinţă populară, limbi străine, filozofie, dicţionare, manuale, drept, non-ficţiune, cărţi profesionale, cărţi comerciale şi e-book.
Editura Il Castoro, reprezentată la Salonul de Carte de Andreina Speciale, Director drepturi de autor, se ocupă de publicarea de cărţi pentru copii de toate vârstele, distinse cu numeroase premii, cărţi ilustrate, cărţi de ficţiune şi non-ficţiune pentru adolescenţi şi romane grafice.

Editura Keller, reprezentantă de Directorul editorial, Roberto Keller, se ocupă de naraţiune, eseistică, reportaje şi cărţi ilustrate care explorează conexiunile continentului Europa.
Anna Garbarino, Director drepturi de autor a prezentat oferta editurii Mondadori. Renumita editură italiană, cu o istorie de peste 100 de ani plină de succes, oferă o varietate de cărţi care acoperă toate segmentele de piaţă: serii literare prestigioase şi de înaltă calitate literară, beletristică italiană şi străină şi non-ficţiune.

Reggio Children, reprezentat de Emanuela Vercalli, Director relaţii internaţionale este un centru internaţional pentru apărarea şi promovarea drepturilor şi a potenţialului tuturor copiilor, ce publică proiecte şi lucrări despre Reggio Emilia Approach acordând întâietate cunoştinţelor şi preocupărilor copiilor.

Claudia Protto, Director drepturi de autor al editurii White Star a prezentat publicului prezent oferta editurii specializată în cărţi fotografice de calitate pentru adulţi şi volume ilustrate de non-ficţiune pentru copii.

Micaela Soldini, Director ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior a declarat: “Pentru această ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Agenţia ICE, biroul de la Bucureşti, organizează, în colaborare cu Asociaţia Italiană a Editorilor, o participare colectivă a opt edituri italiene, care exemplifică structura sectorului editorial italian alcătuit din grupuri mari şi medii şi edituri mici, extrem de specializate din punct de vedere al segmentelor acoperite. Agenţia ICE îşi continuă, aşadar, angajamentul de a promova editurile italiene mici şi mijlocii pe pieţele internaţionale, precum şi sprijinirea marilor târguri internaţionale italiene: “Salonul de carte de la Torino”, “Bologna Children’s Bookfair”, „Piu’ libri piu’ liberi” din Roma, unde selectăm şi însoţim delegaţiile operatorilor străini”.
Evenimentul de prezentare a fost moderat de jurnalistul cultural Marius Constantinescu.
Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale alături de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Ministerului Culturii, al ICE-Agenţia italiană pentru comerţ exterior, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE – Asociaţia italiană a editorilor, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele