”American Utopia”, un documentar consacrat victimelor de culoare ucise în urma unor brutalităţi ale poliției

Stefan Alexiu

Un film documentar muzical regizat de Spike Lee, consacrat victimelor de culoare ucise în urma unor brutalităţi comise de poliţiştii din Statele Unite, a deschis joi seară Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), informează AFP.

 

Din cauza pandemiei de coronavirus, filmul documentar ”American Utopia” a fost prezentat în premieră mondială în streaming, dar şi în faţa unui public restrâns, în câteva cinematografe din Toronto. O proiecţie în aer liber a avut loc pentru cinefilii aflaţi în automobile în cadrul unui eveniment de tip „drive-in” organizat pe marginea lacului Ontario.

„American Utopia”, de Spike Lee, este adaptarea cinematografică a concertului omonim pe care cântăreţul David Byrne, solistul trupei Talking Heads, l-a susţinut pe Broadway înainte de debutul pandemiei.

Vezi pe IMDB.com mai multe despre American Utopia

În acest documentar, cântecele antrenante şi cu mesaje politice ale artistului americano-britanic ritmează cu imagini înfăţişându-i pe Eric Garner, Breonna Taylor şi George Floyd, americani de culoare ucişi în timpul unor interogatorii poliţieneşti violente, care au provocat apoi sute de proteste în Statele Unite începând din luna mai.

Regizorul Spike Lee „este un artist care s-a făcut auzit în legătură cu atât de multe subiecte de-a lungul anilor şi se pare că în acest an ceea ce spune el de mai multe decenii îşi găseşte un ecou în rândul multor oameni”, a declarat Cameron Bailey, codirector al TIFF.

Spitalul Militar Central a realizat un film educativ pentru părinţi şi copii

La fel ca şi alte vedete de la Hollywood, Spike Lee nu a putut să asiste la prezentarea filmului său la Toronto din cauza închiderii graniţei dintre Canada şi Statele Unite pentru călătoriile non-esenţiale, cu scopul de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

Citeste si...  Armata Ucrainei voia să lovească Moscova la an de la declanșarea invaziei ruse

TIFF a prezentat joi în premieră mondială şi „Seize printemps”, primul lungmetraj al regizoarei franceze Suzanne Lindon, un film despre o adolescentă care se îndrăgosteşte de un bărbat mai în vârstă decât ea. Premiera filmului ar fi trebuit să aibă loc iniţial la Cannes în această primăvară, însă festivalul a fost anulat din cauza pandemiei.

Festivalul canadian, care atribuie doar un premiu al publicului, marchează adeseori începutul sezonului marilor premii cinematografice hollywoodiene.

În acest an, doar cinefilii aflaţi deja în regiunea oraşului Toronto pot să asiste la proiecţii fizice în cadrul unui festival considerabil redus în 2020, cu doar 50 de lungmetraje în program, spre deosebire de ediţiile precedente care găzduiau aproximativ 300 de pelicule.

Internauţii canadieni vor avea dreptul, de asemenea, să asiste la premiera mondială a celui mai recent documentar semnat de regizorul german Werner Herzog, „Fireball”, un film despre meteoriţi.

„Poate că peste 2 milioane de ani, vom fi loviţi de ceva foarte mare”, a declarat celebrul regizor, aflat la Los Angeles. „Şi ce dacă? Să fim realişti”, a adăugat el, evocând mai degrabă ameninţări pe care le consideră mult mai concrete, precum un război nuclear, o uriaşă erupţie vulcanică sau „microbi cu adevărat răi”.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *