Analistul Iancu Guda estimează un ROBOR în creștere la 3%-3,5% în următoarele luni

0

Iancu Guda, services director Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, crede ca ROBOR la trei luni va creşte la 3% – 3,5% în perioada următoare. Analistul a avertizat și antreprenorii asupra strategiei de creștere.

ROBOR la trei luni se cifra, ieri, la 2,03%, potrivit BNR.

Guda a atenționat faptul că ROBOR e legat de inflație, care, luna trecută a ajuns la 4,7%.

„Să nu vă mire dacă o să crească ROBOR la peste 3%. Spuneam şi în august anul trecut, când era 1%, că o să sară de pragul de 2% în maximum trei luni şi mulţi m-au întrebat: de ce spui asta, că induci panică, ai o voce, preşedintele analiştilor financiari-bancari din România. Credeţi că  băncile se finanţează la o dobândă mai mică decât rata inflaţiei? Pentru că efectul acesta inflaţionist este relativ sezonier, nu o să intru în detalii, văd ROBOR la trei luni la 3 – 3,5%”, susține Guda.

Avertisment pentru antreprenori

De asemenea, analistul a avertizat și antreprenorii asupra viitorului.

„Te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste(…) Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune”, spune Iancu Guda.

Ceea ce spune Guda, de altfel, nu e o noutate. Deștepții vând în boom și cumpără în recesiune. Atunci nu mai există efectul de turmă, încrederea dispare şi sunt puţini care riscă, dobânzile sunt foarte joase, ca să împingă economia în sus, activele sunt subevaluate şi ieftine.

Doar 40% dintre firmele înființate în 2007-2008 mai există azi

Potrivit lui Iancu Guda, doar 40% dintre firmele înființate în intervalul 2007-2008 mai există astăzi. Iar dintre cele înfiinţate în 2009-2010, mai sunt funcționale 60%.

Paradoxul românesc.

„În 2017 şi în 2016, am asistat la minimul insolvenţelor din ultimii 15 ani, respectiv circa 8.000 de insolvenţe, faţă de vârful de 28.000 în 2013. Însă, la pierderile cauzate creditorilor de către aceste insolvenţe, suntem la maximum”, explică Iancu Guda.

Și chiar dacă numărul insolvențelor a scăzut, dimensiunea companiilor care intră în încapacitate de plată e din ce în ce mai mare, astfel că apare paradoxul cu insolvențe puține, dar pierderi în creștere.

Sursa: Analistul Iancu Guda estimează un ROBOR în creștere la 3%-3,5% în următoarele luni

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele