Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor: Pensiile speciale vor dispărea de la sine, România nu se va putea împrumuta la nesfârșit

0
Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor: Pensiile speciale vor dispărea de la sine, România nu se va putea împrumuta la nesfârșit

Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, a criticat reintroducerea pensiilor speciale și consideră că acestea vor dispărea de la sine, deoarece bugetul statului nu va putea face față cheltuielilor tot mai mari, iar România nu se va putea împrumuta la nesfârșit de pe piețele financiare internaționale.

„Pensiile speciale vor dispărea de la sine, pentru că nu vor mai fi bani. România se tot împrumută, dar la un moment dat nu se mai poate împrumuta. În 2008, deși datoria publică era de doar 12%, România nu s-a mai putut împrumuta“, a spus Anca Dragu, la emisiunea Talk News Realitatea TV.

Anca Dragu consideră că valoarea pensiei ar trebui să fie corelată doar cu salariul câștigat, având la bază sistemul contributivității: „Ai un salariu mare, cotizezi mult, pensia va fi mai mare. Dacă ai un salariu mic, și pensia va fi mică“, a spus Anca Dragu, cofondatoare a Mișcării România Împreună.

Pensiile speciale au fost eliminate în 2009, în contextul crizei financiare, a amintit Anca Dragu, subliniind că pensiile speciale au fost votate în Parlament de către o serie de „șmecheri“ care și-au făcut legea după bunul plac.

Pensiile speciale, plătite direct din bugetul de stat

„Bugetul de pensii nu a văzut niciun leu de la acești oameni care primesc pensii speciale“, a mai spus Anca Dragu, subliniind că modul de calcul al acestor pensii include cam 80% din veniturile pe ultimele luni, plus tot felul de sporuri, iar pensiile speciale sunt plătite direct de la bugetul de stat.

Anca Dragu a explicat, totodată, că eliminarea pensiilor speciale trebuie făcută astfel încât statul să nu piardă eventuale procese cu cei care primesc pensii speciale.

Sunt mai multe metode care se pot aplica în practică: impozitare, corelare a bazei. Important este să fie făcut acest proces de atenuare a exceselor corect din punct de vedere juridic.

Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor

Declarațiile citate vin după ce Mișcarea România Împreună a anunțat că va pleda pentru desființarea tuturor pensiilor speciale, ca reacție la scandalul legat de plecarea în concediu a lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, care este și beneficiar de pensie specială.

Emisiunea în care a fost invitată Anca Dragu poate fi urmărită AICI

 

Sursa: Revista Patronatelor

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele