Parlamentul European vrea oprirea vânzării maşinilor pe benzină și motorină

0
- Reclama -

Legislativul de la Strasbourg s-a pronunţat în favoarea interzicerii vânzărilor de maşini noi cu motoare cu ardere internă începând din 2035, însă decizia trebuie aprobată Consiliului UE.

PE a aprobat, cu 339 de voturi pentru, 249 de voturi împotrivă şi 24 de abţineri, un proiect elaborat de Comisia Europeană care prevede norme stricte privind emisiile de dioxid de carbon, astfel că motoarele cu ardere internă nu vor mai putea fi montate pe vehicule produse începând din anul 2035.

Un amendament ce prevedea posibilitatea vânzărilor de motoare hibrid a fost respins.

Vot istoric în Parlamentul European: deputaţii se pronunţă pentru interzicerea motoarelor cu ardere internă la vehicule noi din 2035„, a reacţionat Comisia Europeană, amintind că prezentase această propunere în iulie 2021, în cadrul setului de măsuri pentru reducerea poluării.

De fapt, Parlamentul European ar vrea să nu mai poată fi fabricate maşini echipate cu motoare pe benzină şi motorină din 2035. Vehiculele cu ardere internă înmatriculate până atunci vor rămâne însă în circulaţie până la un termen care urmează să fie stabilit, notează site-ul german „Tagesschau.de”.

- Reclama -

Totuși, Parlamentul European nu este for decizional unic. Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate statele membre, se va pronunţa până la sfârşitul acestei luni asupra planului propus de Comisia Europeană şi probabil vor apărea obiecţii, astfel că va trebui elaborat un nou proiect, care să fie agreat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliul Uniunii Europene.

Inițiativa a fost deja criticată de opoziţia germană, de faptul că parlamentarii europeni nu acceptă nici noi tipuri de carburanţi ecologici. „Partidul Verzilor, liberalii şi social-democraţii se înscriu, din păcate, pe drumul spre electromobilitate„, a reacţionat eurodeputatul german Jens Gieseke, din partea Uniunii Creştin-Democrate.

Aceste obiecţii privind maşinile electrice se referă la timpul mare de încărcare a bateriei, la lipsa infrastructurii staţiilor de încărcare şi la poluarea generată de acumulatori. De asemenea, energia electrică s-a majorat, iar necesarul de electricitate va creşte exponenţial. În acest context, Germania a pledat pentru dezvoltarea unor combustibili ne-poluanți.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele