Andrei Caramitru se adaugă pe lista celor care își cer scuze pentru folosirea greșită a termenului Holocaust

0

Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR, îşi cere scuze pentru folosirea nepotrivită a termenului Holocaust.

„Mai devreme azi (luni – n.r.) am scris un text despre costul corupţiei in România anilor blestemaţi pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi – suntem a 2-a ţară după Siria ca exod al populaţiei, avem cea mai mare rată a mortalităţii din UE. Ne dispare populaţia unui oraş mare în fiecare an. Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc – «holocaust». Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului şi, din greşeală, l-am folosit iniţial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă – evident – situaţia noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am şters cuvântul şi înlocuit cu un termen generic («genocid»), după primele atenţionări primite”, scrie Caramitru pe Facebook.

El îşi cere scuze pentru referinţa iniţială şi spune că nu a avut nici cea mai mică intenţie de a minimiza ororile întâmplate.

„M-au durut comentariile prin care se insinua că aş fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz şi, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supravieţuitorilor. Ştiu în detaliu şi m-am exprimat şi asupra rolului Statului Român în acele timpuri – pentru că societatea noastră nu îşi recunoaşte suficient vina în ororile nazismului. Am militat recent pentru educaţia civică şi morală (pe modelul Statului German care şi-a recunoscut vina) şi am vorbit despre importanţa luptei împotriva oricărui regim ne-democratic şi totalitar. Cred că este o lecţie bună nu doar pentru mine dar şi pentru noi toţi – folosim prea des aceste referinţe în limbajul curent fără să ne dăm seama de consecinţe. Dear Ambassador David Saranga – all my apologies”, încheie Andrei Caramitru.

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacţionat, luni, la afirmaţiile lui Andrei Caramitru, diplomatul precizând că „moartea a milioane de oameni nevinovaţi nu trebuie minimalizată, iar atrocităţile războiului nu trebuie să-şi găsească locul în campania electorală a vreunui partid”.

Citește și: Dragnea, despre alegerile prezidențiale: “Credeți că mă lasă liber să candidez?”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele