Angajații CFR pregătesc proteste masive, timp de patru săptămâni

0

Mecanicii de locomotivă și angajații CFR Călători se pregătesc de proteste masive, timp de patru săptămâni, începând cu 16 septembrie, pentru a atrage atenția asupra situației tragice din sectorul feroviar, cauzată de lipsa investițiilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Rodrigo Gabriel Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Protestele vor fi organizate alături de Federația Mecanicilor de Locomotivă și Federația Națională Drum de Fier.

„Vor fi proteste sub formă de pichetări pe o perioadă de patru săptămâni, de luni până joi, în fiecare săptămână. Luni în fața Ministerului Transporturilor, de la 10:00 la 12:00, marți în fața Parlamentului, miercuri în fața Guvernului și joi în fața Ministerului Finanțelor, între aceleași ore”, a spus Maxim.

Citește și Calea ferată în România. Ce promisiuni a făcut Ministrul Transporturilor

În paralel, mecanicii de locomotivă, șefii de tren, conductorii și revizorii de vagoane au anunțat o grevă tehnică. Motivul principal este că, odată cu reducerea costurilor, nu mai sunt bani nici măcar pentru piese de schimb, iar mecanicii sunt nevoiți să le ia de la locomotivele defecte și aflate în revizie.

„Din cauza reducerii costurilor, permanent, este imposibilă achiziția de piese de schimb pentru locomotive. Ele au funcționat și mai funcționează prin descompletarea celor care au intrat în revizie. Sunt 598 de locomotive defecte. Vor mai lua piese și de la cele care nu vor mai funcționa după terminarea sezonului, după care, probabil nu se va mai putea circula. Dacă directorul general al CFR Călători tot dispune reducerea costurilor, nu mai au ce costuri să reducă, dar piesele trebuie schimbate”, a continuat liderul sindical.

Citește și Ministerul a ”luat la mână” programele de tomate, usturoi, lână, creșterea suinelor

Potrivit acestuia, s-a ajuns la o situație critică vizibilă în această vară, când foarte mulți călători s-au plâns fie că nu au găsit bilete, fie că au călătorit în picioare, din lipsa vagoanelor și a locomotivelor.

„Practic, nu mai avem cu ce circula. Iar salariații CFR Călători au decis să protesteze și să arate aceste lucruri. Este inadmisibil și pentru noi, și pentru călătorii români, să nu ni se asigure materialul rulant necesar. Călătorii nu pot fi transportați unde doresc, în condiții de confort, mulți rămân pe jos, merg în picioare, vin plângând că nu găsesc locuri și tot așa. Există o situație critică, iar statul trebuie să înțeleagă că este singurul acționar”, a susținut Maxim.

El a arătat că, dacă situația rămâne așa, nu există nicio șansă să se îmbunătățească condițiile de trafic și lucrurile se vor înrăutăți.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele