ANRE  a decis, miercurea trecută, majorarea cu 20% a prețului gazelor furnizate de Premier Energy consumatorilor casnici

Decizia ANRE, stopată de prevederile Ordonanței Militare 4

0
gaze furnizori
- Reclama -

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței de energie din România, a decis miercurea trecută (25 martie), în plină epidemie de coronavirus, să majoreze cu aproximativ 20% prețul gazelor naturale furnizate de către firma Premier Energy, clienților casnici, prin Ordinul 51/2020 al președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, scrie G4Media.

 

Ordinul, publicat în Monitorul Oficial al României, în 25 martie 2020, prevede o creștere a prețurillor reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat realizată de Premier Energy SRL, pentru clienții casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, de la circa 130 de lei/MWh la aproximativ 160 de lei/MWh.

Decizia de creștere a prețului gazelor pentru populație e luată pe fondul scăderii dramatice a cotațiilor internaționale la hidrocarburi (petrol și gaze), precum și ca urmare a scăderii consumului global și național din cauza stopării multor activități economice.

Noile prețuri urmau să fie valabile în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2020, dar prevederile ordinului citat sunt stopate de Ordonanța Militară 4 (prezentată și publicată ieri în Monitorul Oficial), care prevede, la Articolul 8, că ”în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii ordonanței”.

- Reclama -

 

Premier Energy, printre companiile beneficiare ale OUG 114/2018

 

Premier Energy – companie care face parte dintr-un conglomerat de trei societăți românești deținute de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, deținut, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine – Serenity Resources Limited – furnizează gaze mai ales în sudul României, unde a concesionat acest serviciu.

Jiří Šmejc are afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români, iar Premier Energy, alături de Premier Energy Trading și Timgaz SA, sunt mari beneficiari ai controversatei OUG 114/2018 (așa-numita ”ordonanță a lăcomiei”), pe fondul unor măsuri luate de guvernul PSD prin OUG 114 și al unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță.

Mai precis, cele trei societăți (n.r. Premier Energy, Premier Energy Trading și Timgaz SA)  cumpără gaze de la Romgaz la prețul plafonat de 68 de lei/MWh.

În plus, site-ul fondului de investiții EMMA Group, aarată că Jiří Šmejc a fost, în ultimii 15 ani, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală: a dezvoltat un furnizor de credite – Home Credit Group și fondul de investiții Emma.

În 1999, Jiří Šmejc a devenit acționar al postului de televiziune NOVA din Cehia, vândut ulterior companiei americane CME cu aproape 1 miliard de euro, care deține și postul românesc de televiziune PRO TV.

Dumitru Chiriţă, actualul președinte al ANRE, a fost numit în funcție de PSD, partidul în rândurile căruia fostul electrician şi-a desfășurat cariera politică.

Chiriță a fost numit de Parlament în noiembrie 2017.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, apoi a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță s-a remarcat și prin angajarea în instituția pe care o conduce a Nicoletei Iancu, nora deputatului PSD Iulian Iancu (președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților și principalul specialist pe energie al PSD).

 

Citește și: Călin Popescu-Tăriceanu: “Reducerea preţurilor la electricitate şi gaze nu se reflectă la consumator. ANRE trebuie să corecteze anomalia”

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele