Ce progrese înregistrează UE în ceea ce privește stoparea dependenței sale de energia rusească?

1

Invazia Ucrainei de către Moscova de mai bine de 100 de zile a dus la cererile UE de a reduce dramatic utilizarea energiei rusești de către blocul comunitar. Dar ce a făcut de fapt Uniunea Europeană de atunci?

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost principalul exportator mondial de gaze naturale și al doilea cel mai mare furnizor de petrol după Arabia Saudită. De asemenea, a fost principalul furnizor al UE de petrol, gaze și cărbune importate, reprezentând două cincimi din livrările de gaz, un sfert din livrările de țiței și aproape jumătate din toate transporturile de combustibil solid, cum ar fi cărbunele.

Aproximativ jumătate din exporturile de țiței ale Rusiei au mers către Europa în 2021, inclusiv către Regatul Unit și Norvegia, care nu sunt membre UE. Țările UE au plătit anul trecut 99 de miliarde de euro (105 de miliarde de dolari) pentru importurile rusești de energie, potrivit Comisiei Europene – două treimi din valoarea totală a mărfurilor importate de blocul comunitar din Rusia.

UE interzice energia rusească

Dar la sfârșitul lunii mai, UE a declarat că va bloca toate importurile de petrol rusești pe mare până la sfârșitul lui 2022. Acest lucru va întrerupe aproximativ două treimi din livrările de petrol rusești către bloc.

Polonia și Germania au spus, de asemenea, că vor pune capăt importurilor prin conducte, dar nu toate statele membre au fost de acord cu acest lucru. Ungaria și Slovacia depind de primirea petrolului din Rusia prin conducte.

Măsura face parte din cea de-a șasea rundă de sancțiuni aprobată la un summit de la Bruxelles. Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că acest lucru va opri o sursă uriașă de finanțare pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Țările UE caută acum să cumpere mai mult petrol de la alți producători. De asemenea, mai mult petrol este introdus pe piețele mondiale – membrii Agenției Internaționale pentru Energie, care includ SUA, au declarat în aprilie că vor elibera 120 de milioane de barili de țiței și produse petroliere din stocurile de urgență pentru a încerca să mențină prețurile scăzute.

Alternative la gazul rusesc

De asemenea, UE s-a angajat în martie să reducă importurile de gaze din Rusia cu două treimi în decurs de un an, dar s-a dovedit dificil să ajungă la un acord cu privire la măsuri suplimentare, cum ar fi interzicerea totală a importurilor.

Tranziție verde

Pe lângă asigurarea aprovizionării cu energie alternativă, planul REPowerEU își propune să accelereze tranziția ecologică prin creșterea investițiilor în energie regenerabilă.

Germania se bazează pe Rusia pentru aproape jumătate din aprovizionarea cu gaze și, recent, a fost nevoită să limiteze utilizarea gazului în producția de energie electrică și să facă apel la cetățeni să economisească energia după ce Moscova a tăiat unele livrări, raportează Al Jazeera și Financial Times. Întreruperea aprovizionării obligă și Germania să folosească mai multe centrale electrice pe cărbune.

Regatul Unit își mărește exporturile de gaze către Europa continentală în încercarea de a ajuta la umplerea locurilor de depozitare înainte de iarnă, a declarat Biroul Național de Statistică al țării.

De asemenea, UE plănuiește o independență energetică pe termen lung. La doar câteva săptămâni după ce forțele ruse au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Bruxelles-ul a anunțat planul REPowerEU de a pune capăt tuturor importurilor de energie din Rusia până în 2030.

„Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând: „Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit.”

UE începuse deja o schimbare de la combustibilii fosili înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Green Deal-ul său, lansat în 2019, urmărește să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE până în 2030 și să ducă Europa la zero net până în 2050.

Acum caută să accelereze acest lucru, permițând unor proiecte de energie regenerabilă să primească permise în decurs de un an, în loc să fie nevoite să aștepte doi ani, relatează Reuters. Comisia Europeană va propune ca țările să aloce „zone de acces” de pe uscat sau pe mare pentru energie regenerabilă, unde astfel de proiecte ar avea un impact redus asupra mediului.

Cabinetul Germaniei a aprobat luna aceasta planuri de a cere tuturor statelor să aloce o cantitate minimă de teren parcurilor eoliene de pe uscat.

Și la 27 iunie, miniștrii energiei din UE au susținut legi pentru economisirea energiei și promovarea surselor regenerabile, cu scopul de a obține 40% din sursele regenerabile până în 2030 și de a reduce consumul de energie cu 9% față de nivelurile așteptate.

„Să ne lansăm în energia regenerabilă cu viteza fulgerului”, spune Frans Timmermans, care conduce Acordul Verde al UE. „Regenerabilele sunt o sursă de energie ieftină, curată și potențial nesfârșită și, în loc să finanțeze industria combustibililor fosili în altă parte, ele creează locuri de muncă aici”, a punctat Timmermans.

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele