ANRE  ar putea aproba joi un ordin prin care Transgaz ar putea ajunge să controleze toți banii, firmele și lucrările de racordare la sistemul de transport al gazelor

Radu Ramona
Sursa foto: www. transgaz.ro

Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care vizează racordarea la sistemul de transport al gazelor, o afacere de sute de milioane de lei anual, ar putea fi aprobat joi în Comitetul de Reglementare, potrivit informațiilor HotNews.ro.

 

Pe scurt, ordinul schimbă lucrurile în așa fel încât Transgaz să poată controla toți banii care circulă în zona privată pentru racordarea la sistem.

Toți banii pe care îi plătesc persoane fizice sau juridice, care vor să se racordeze, nu vor mai fi dați prin firme private, ci sub formă de tarif de racordare stabilit de comun acord cu Transgaz. Transgaz va încheia ea contracte de prestări servicii cu firmele respective pentru racordare.

Este vorba despre firme autorizate de ANRE, care se ocupă de proiectarea, de verificarea documentației tehnice și de execuția racordului, a extinderii și/sau redimensionării obiectivului/conductei de transport al gazelor naturale.

Tariful ar urma să fie stabilit de comun acord între părți, adică la mica înțelegere, în loc să fie transparent și nediscriminatoriu.

Aceste sume sunt de ordinul sutelor de milioane de lei pe an, iar Transgaz ar urma să gestioneze o resursă financiară specifică zonei pieței libere. Practic, vrea să controleze o zonă care nu este reglementată, potrivit unor surse din piață. „Vor să fie stăpâni pe bani privați”.

Potrivit surselor amintite, ar putea apărea abuzuri. Un solicitant la racordare, care nu este în grațiile celor de la Transgaz, ar putea fi tracasat și amânat până când contribuie cu cât i se solicită.

Într-un document al ANRE care justifică proiectul de Ordin se arată că scopul acestui proiect de ordin este reducerea birocrației și facilitatea desfășurării etapelor necesare racordării la sistemul de transport al gazelor naturale.

Citeste si...  Ministrul educației despre ordinul privind directorii de școli

Și au gândit că această reducere a birocrației poate fi făcută prin „completarea etapelor racordării cu încheierea contractului de prestări servicii între OTS şi operatorii economici autorizaţi ANRE, respectiv verificatori de proiecte atestaţi ANRE, selectaţi de OTS sau de solicitant”.

Solicitantul poate selecta firmele autorizate de ANRE pentru realizarea lucrărilor, însă tot controlul va fi la Transgaz.

În documentul ANRE se mai precizează că, în present, sunt în derulate mai multe proceduri de achiziție publică de lucrări, pentru realizarea unor racorduri la sistemul de transport al gazelor naturale, care nu au fost soluționate, urmând a se demara alte proceduri de achiziții publice. În plus, documentul ANRE mai notează: „Având în vedere acest fapt și ținând cont de prevederile menționate mai sus prin prezentul ordin s-a urmărit eficientizarea procesului de racordare, în special, pentru situațiile în care finanțarea lucrărilor nu se realizează din bani publici”.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *