Arhiva CNSAS a fostei securități comuniste are 27 de kilometri liniari de dosare

0
CNSAS a preluat, joi, de la un depozit al SRI din Bucuresti, primele cinci tone de dosare apartinind arhivei fostei Securitati, documentele fiind transportate la noul sediul al Consiliului din orasul ilfovean Popesti-Leordeni.

Directorul arhivei CNSAS Popeşti-Leordeni, Ionel Ivaşcu, a declarat luni că cei 27 de kilometri liniari de arhivă sunt administraţi de numai 20 de angajaţi.

“Noi avem o arhivă din 40 de judeţe. Este o arhivă constituită pe o perioadă de aproape 50 de ani. Tot ce este aici, începând cu 2005, toată organizarea şi logistica pe care le vedeţi aici, toate instrumentele de evidenţă au fost executate cu 20 de oameni. E infim, pentru cei 27 de kilometri liniari de arhivă. Solicitările din partea noastră, inclusiv la Guvern sub aspectul financiar, sub aspectul suplimentării resurselor umane sunt, dar (…) sub aspect financiar, este greu de spus”, a arătat Ionel Ivaşcu după o conferinţă de presă la Depozitul de Arhivă al CNSAS din Popeşti-Leordeni.

Citește și Arhiva SIPA: 80% din informatiile obtinute de serviciul secret erau puse la dispozitia Rodicai Stanoiu

 

 

Acesta a precizat că în sediul depozitului se află dosare preluate de la SRI, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, la care se adaugă, în mai mică măsură, cele de la Ministerul Apărării Naţionale.

“Avem arhivă structurată în trei mari fonduri principale – fondul arhivistic informativ, care se întinde pe în jur de 15 km, fondul de reţea pe circa 3.850 de metri liniari şi fondul penal care are tot în jur de 3.800 de metri. La acestea se adaugă fonduri mai mici, ne referim la fondul documentar, fondul de corespondenţă, fondul operativ şi fondul 110 – care este unic în blocul comunist, care poartă denumirea fostei unităţi a Securităţii care avea în vedere practic ofiţerii KGB care desfăşurau acţiuni în România”, a mai spus Ionel Ivaşcu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele