Arhiva SIPA: 80% din informatiile obtinute de serviciul secret erau puse la dispozitia Rodicai Stanoiu

Informateca

Ultimul sef al arhivei SIPA, procurorul Doru Dobocan, a dezvaluit, intr-o declaratie de martor data in fata procurorilor DIICOT, ca pana la plecarea generalului Marian Ureche din fruntea serviciului secret, “circa 80% dintre informatiile colectate de SIPA erau puse la dispozitia ministrului justitiei, Rodica Stanoiu”.

Datele apar intr-o statistica cu privire la beneficiarii infomatiilor colectate de Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), transformata in 2004 in in Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA).

Doru Dobocan a solicitat aceasta statistica in momentul in care a fost instalat in functie. Procurorul a fost sef al DGPA in perioada 7 aprilie 2005- 30 iunie 2006, cand Ministerul Justitiei era condus de actualul europarlamentar Monica Macovei.

Ureche, verdict de politie politica

Generalul de Securitate Marian Ureche a detinut functia de sef al SIPA (2001-2003), in perioada in care Rodica Stanoiu era ministru al Justitiei (2000-2004) . Potrivit datelor CNSAS, Ureche si Stanoiu se stiau din anii ’80, in perioada in care fostul ministru al Justitiei a colaborat cu Securitatea, iar unul dintre ofiterii sai de legatura era chiar Ureche.

Dupa 2004, instantele au stabit ca generalul a facut politie politica in perioada in care a lucrat la Securitatea Bucuresti, iar Stanoiu a primit verdict de colaboratoare a Securitatii, nume de cod “Paula” si “Sanda”.

Stanoiu-Ureche, relatie apropiata

De altfel, Doru Dobocan a punctat in declaratia sa ca “era bine cunoscuta relatia apropiata dintre generalul Ureche si ministrul Stanoiu”. “Dupa crearea DGPA, procentul (de informatii furnizate ministrului Justitiei- n.red.) s-a redus la maximum 10%, fiind vorba de infomatii privind, de exemplu, achizitiile efectuate pentru sistemul penitenciar etc”, a spus Dobocan.

Citeste si...  Fratele judecătorului iranian care a murit în România: trupul neînsuflețit nu i-a fost predat

Fostul sef al DGPA Doru Dobocan a facut aceste precizari intr-o declaratie de martor in ancheta in dosarul arhivei SIPA. Concluzia anchetei: nimeni din echipa Monicai Macovei sau din echipele celorlalti ministri ai Justitiei care au urmat dupa aceasta nu a comis vreo infractiune legata de documentele din acea arhiva. Datele sunt din ordonanta DIICOT de clasare a cazului, studiata de Ziare.com.

Ancheta, clasata

Anuntul privind inchiderea acestui caz a fost facut de judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei. Magistratul a fost de altfel cel care a facut denunt in acest caz, dupa ce in urma cu un an, Evenimentul Zilei si patronul publicatiei, Dan Andronic, au avut o campanie mediatica impotriva sa.

“Au fost anchetati si audiati ministrul Justitiei de la acea vreme, toti membrii comisiilor de inventariere inclusiv subsemnatul, angajati la SIPA/DGPA, precum si jurnalistii care au intrat in posesia unor rapoarte clasificate scurse de cineva din comisie”, scrie Danilet, pe blogul sau. Magistratul a publicat si parti din ordonanta de clasare.

Suspiciunile

Una dintre cele mai interesante declaratii de martor date in acest dosar este cea a europarlamentarului Monica Macovei. Ea a declarat ca a luat in considerare desfiintarea SIPA/DGPA inca de la inceputul mandatului sau, fiind considerata anormala existenta unui serviciu de informatii in subordinea ministrului Justitiei.

“Totodata, existau suspiciuni inclusiv in presa cu privire la folosirea informatiilor culese de catre SIPA/DGPA pentru santajarea magistratilor si exercitarea de presiuni asupra acestora”, a declarat Macovei.

Macovei a indicat ca desfiintarea SIPA fusese ceruta de Comisia Europeana prin Raportul de Tara din 2004, si, probabil, tot in acelasi scop, fusese solicitat un audit, care a si fost realizat, de catre MApN, avand in vedere caracterul militar al serviciului secret.

Citeste si...  AUR anunţă că protestele vor continua

Potrivit fostului ministru al Justitiei, un alt audit a fost realizat de Doru Dobocan, acesta notand nereguli in activitatea institutiei, nerespectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal etc. De asemenea, s-a constatat ca, “din anul 2002, SIPA colecta in afara cadrului legal, informatii cu privire la magistrati”.

Citește și Lia Olguța, întrebată dacă va fi remaniată:” La ministerul muncii va fi șomaj tehnic, ne-am îndeplinit partea de program de guvernare!”

De Vlad Mitu


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *