Clotilde Armand cere Ministerului Culturii aviz pentru Casa Miclescu / Romașcanu: ”să protejăm real patrimoniul”

1
Casa Miclescu
Casa Miclescu
- Reclama -

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea şi salvarea imobilului ”Casa Miclescu” din Bulevardul Kiseleff. Armand susține că se luptă din 2015 să salveze această „bijuterie” a arhitecturii neoromânești și îl acuză pe ministrul Lucian Romașcanu că blochează întreaga procedură de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

 

”Trec aproape zilnic pe lângă Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. Și de fiecare dată îmi promit că nu voi lăsa să dispară. Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești. Și n-am stat degeaba. Am declanșat procedurile pentru exproprierea acestui imobil pentru cauză de utilitate publică”, a transmis Clotilde Armand.

În 2019, Ministerul Culturii a răspuns pozitiv la inițiativa Primăriei Capitalei pentru acest imobil, dar că în prezent blochează procedura exproprierii.

„Actualii proprietari au deschis și un proces în care cer declasarea imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs. Interesele imobiliare sunt uriașe pe Bd. Kiseleff. Iar lucrurile s-au oprit la Ministerul Culturii, minister condus de dl. Lucian Romașcanu”, a spus Clotilde Armand, care a postat și un răspuns din partea instituției, semnat de Romașcanu.

Primarul Sectorului 1 a explicat că pentru această procedură de expropriere pentru cauză de utilitate publică nu poate sări peste Ministerul Culturii, care trebuie să emită un aviz specific.

- Reclama -

Vezi și Năsui vrea să poată fi verificată calitatea de lucrător al Securităţii pentru rudele ale preşedintelui, parlamentarilor, primarilor, membrilor Guvernului

„Domnul Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Da, ați citit foarte bine. Eu am recitit de mai multe ori pentru că nu-mi vine să cred. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidenţial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz. Rar mi-a fost dat să citesc un răspuns oficial umplut cu atâta ignoranţă şi nepăsare faţă de moştenirea culturală şi patrimoniul ţării. Aşa arată respectul PSD faţă de ce au construit înaintaşii noştri. Şi ştiţi ce este mai dureros? Că nu-i costă nimic pe actualii guvernanţi ca să salveze un asemenea edificiu. E gratis! Este nevoie doar de voinţă, perseverenţă şi mai ales multă iubire faţă memoria şi zestrea culturală. Eu voi continua să lupt până când am să salvez Casa Miclescu”, mai spune primarul Sectorului 1, pe contul de Facebook.

Vezi și Dominic Fritz, mesaj pentru Austria și Olanda: românii nu sunt europeni de mâna a doua

În răspunsul transmis, Ministrul Culturii a precizat că „declararea utilităţii publice” se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile şi condiţionat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice şi de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localităţi sau zone unde se intenţionează executarea ei”.

Romașcanu… jocuri de cuvinte

„Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevărat interesați: nu pot încalca legea nici măcar pentru dna. ARMAND. Pentru dumneaei e probabil standard de acțiune, nu e cazul Ministerului Culturii”, a răspuns Romșcanu, subliniind că el este primul doritor ”să protejăm real patrimoniul”.

Romașcanu a mai adăugat că Ministerul Culturii va fi prompt, imediat de Primăria Sectorului 1 efectuează demersurile legale pentru imobilul ”Casa Miclescu” din Bd. Kiseleff.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele