UPDATE: Armata ucraineană lovește baze militare ruse / Armata rusă atacă civilii ucraineni din Odesa

0

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat pentru The Guardian că podul din Crimeea, care leagă peninsula anexată de Rusia, este o țintă militară legitimă. Podoliak a mai adăugat că construcția podului a fost ilegală. El a amintit că podul este foarte importantă pentru Federația Rusă, întrucât este una dintre principalele artere logistice ale armatei de ocupație.

 

„Aceasta este o construcție ilegală și poarta principală pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte trebuie distruse”, a conchis Podoliak.

Oficialul ucrainean a mai spus că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea.

Știre inițială –  17 aug. 2022 la 18:05

Forțele armate ale Ucrainei au distrus o bază a militarilor ruși din Nova Kahovka în în regiunea ocupată Herson, potrivit publicației ucrainene Pravda. Incidentul vine după exploziile bazelor militare și a liniilor de aprovizionare ale rușilor in Crimeea.

 

Anunțul a fost făcut de Centrul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Telegram: „Potrivit informațiilor preliminare, aceasta este o confirmare video a preciziei „fumând într-un loc neidentificat”, care se află în Nova Kahovka.”

Ucrainenii susțin că cel puțin 12 militari ruși au fost uciși, iar echipamentul militar a fost distrus.

StratCom a publicat și o înregistrare video făcută de militari ruși.

Vezi și Noi explozii în Crimeea! Cine se află în spatele lor?! Rușii dau vina pe sabotari

Podul lui Putin ar putea fi distrus

Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu”, a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova.

Vezi și Ucraina a atacat sediul marinei militare ruse din Crimeea

Replica Rusiei vine prin distrugeri în zone locuite de civili

Cel puţin patru persoane au fost rănite miercuri în urma unui atac al forţelor ruse cu rachete de croazieră asupra regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, la primele ore ale dimineţii, a comunicat Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de EFE.

Rachete de tipul X-22 au fost lansate de bombardiere Tu-22, potrivit unui comunicat postat de Comandamentul Sud pe pagina sa de Facebook, în care menţionează că patru civili au avut nevoie de asistenţă medicală în urma atacului.

În urma acestui atac a fost lovit un complex turistic de coastă şi mai multe clădiri rezidenţiale din apropiere, unde s-au propagat incendii, conform Comandamentului operaţional Sud.

La rândul său, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Kirilo Timoşenko, a publicat mai multe fotografii pe contul său Telegram în care se pot vedea un crater şi clădiri distruse.

El a precizat că atacul a afectat localitatea Zatoka, situată la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Odesa, unde loviturile au avariat şapte clădiri de la o bază de agrement, precum şi 15 vile turistice.

Agenţia de presă Ukrinform precizează că au fost două rachete de tipul X-22.

Nu este prima oară când forţele ruse utilizează rachete de croazieră împotriva unor ţinte terestre importante din punct de vedere strategic în regiune, notează EFE.

În pofida atacurilor, coridorul maritim pentru exportul de cereale, agreat de Ucraina şi Rusia sub patronajul Turciei şi al Naţiunilor Unite, continuă să funcţioneze, iar miercuri alte patru nave încărcate cu produse agricole au plecat din porturile Odesa şi Ciornomorsk, conform agenţiei de presă menţionate.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele