ART SAFE, un proiect în ajutorul artiştilor plastici şi a pieţei operelor de artă

0
art safe
art safe

Operele de artă și obiectele de colecție trebuie transportate la standarde muzeale contemporane, mai ales în condiţiile din România unde piaţa operelor de artă a început să aibă o dinamică ascendentă.

 

Era nevoie deci de soluții logistice și sprijin pentru depozitarea operelor de artă, coordonarea de expoziții și târguri de artă, asigurându-se transportul național și internațional în condiții de maximă siguranță, precum și servicii de ambalare.

Pentru a se soluţiona această nevoie a fost demarat un proiect, propunându-se iniţial un spaţiu din cadrul complexului Combinatul Fondului Plastic.

Direct de la Uniunea Artiștilor Plastici

Istoria acestuia este legată de Uniunea Artiștilor Plastici și începe în 1965, când “se trece în folosinţă gratuită veşnică un teren de 17.040 mp de pe str. Băiculeşti nr. 29, sector 1”.

art safe Operele de artă

Pe acest teren s-a ridicat o fabrică, un complex de clădiri multifuncţionale unde se puteau executa lucrări după prototipurile artiştilor, acoperind circa 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn etc.).

Micile ateliere au fost atunci înlocuite de o întreprindere unică în Bucureşti.

Proiectul de organizare şi amenajare a spaţiului a fost încredinţat echipei de arhitecţi a biroului Reflex Architecture.

Spațiul avea un aspect industrial, fiind parte dintr-o clădire parțial renovată.

Activitatea principală – depozitarea operelor de artă și a obiectelor de colecție – a impus respectarea normativelor tehnice de conservare, lucru care a dictat modul de organizare al spațiilor: depozitare, conservare pe termen lung, spații tehnice și expoziționale.

Intervenția a constat în: organizarea funcțională, stabilirea ierarhiei spațiilor, a modului în care vor fi introduse operele, pregătirea acestora, introducerea în zona de depozitare, protejarea împotriva UV și menținerea în condiții stabile de umiditate, temperatură și lumină.

Vezi și Naționala feminină de fotbal a Iranului este acuzată că ar fi avut un bărbat în poartă la Cupa Asiei

Monitorizarea acestor parametri este supravegheată digital Un aspect important a reprezentat flexibilitatea în timp a spațiului, pentru a putea primi opere de diferite dimensiuni, precum și capacitatea maximă de stocare. în spațiul principal al expoziției.

Sistemul de securitate leagă toate alertele de alarmă către un post central. Sunt oferite două tipuri de depozitare, privată și generală.

În spațiul de depozitare privat accesul se face doar în prezența colecționarului, spațiile de acest tip sunt personalizabile.

În spațiul de depozitare general lucrările beneficiază de un spațiu comun, în condiții de maximă siguranță, conectat la postul central de securitate Proiectul a fost prezentat recent la Bienala Naţională de Arhitectură 2021 la secţiunea Arhitectură de interior.

Operele de artă safe

Operele de artă

Articol scris de Ion Diamandi, lifeandstyle.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele