Asociația Energia Inteligentă: Plafonarea preţului la gazele naturale şi la celelalte utilităţi, va afecta consumatorii și va favoriza importatorii şi furnizorii de gaze

0

Plafonarea preţului la gazele naturale, dar şi la celelalte utilităţi (prin Ordonanța Militară 4, publicată ieri în Monitorul Oficial), va afecta consumatorii, iar cei mai favorizaţi vor fi importatorii şi furnizorii de gaze, atrage atenţia Asociaţia Energia Inteligentă.

 

Astfel, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației a afirmat: “Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca, începând cu ianuarie 2020, preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârşitul ciclului de extracţie 2020, supraoferta din import, măsurile de a «scumpi» înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a preţului gazelor naturale în următoarele cinci – șase luni. Decizia autorităţilor de plafonare este una populistă, care nu ţine cont de aceste realităţi. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România”.

Conform datelor organizației profesionale, consumul a scăzut în martie 2020 cu 15 – 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Reprezentantul Asociației a mai precizat: “(…) autorităţile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanţă: «În perioada stării de urgenţă preţul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcţie de cerere şi ofertă», întrucât este lacunar şi nu protejează consumatorii finali, aşa cum este intenţia declarată. Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: «Preţul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data». În această situaţie, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puţin posibile situaţii de creştere a preţului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final”.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Misiunea organiației profesionale este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi energie din ţara noastră.

 

Citește și: ANRE  a decis, miercurea trecută, majorarea cu 20% a prețului gazelor furnizate de Premier Energy consumatorilor casnici

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele