Atenție, infecția cu coronavirus debutează ca o simplă viroză

0

Infecția cu coronavirus debutează ca o simplă viroză și acest lucru îngreunează diagnosticarea COVID-19, mai ales în sezonul ambroziei. Bogdan Popescu, medic specialist ORL, la Spitalul Colțea a explicat pentru Televiziunea Română cum poate un părinte, de exemplu, să le diferențieze când copilul dă semne de boală.

 

Medicul susţine că „cei care se cunosc că sunt alergici, ştiu că debutul simptomelor are o anumite periodicitate, respectiv lunile august şi septembrie, însă cei care nu ştiu că sunt alergici, pot să îşi facă diverse scenarii, mai ales că s-a creat un grad de panică legată de infecţia cu SARS-COV2” şi le recomandă celor care au neclarităţi să se adreseze unui medic specialist.

Atenție, infecția cu coronavirus nu e viroză

Acesta precizează că rinita poate duce la pierderea mirosului în totalitate, însă pacienţii cu o astfel de afecţiune au şi alte simptome, care sunt diferite de cele privind infecţia cu coronavirus.

„Rinita presupune o inflamaţie a mucoasei nazale, inclusiv mucoasei sinusurilor paranazale. Ea acoperă (inflamaţia, n.red.) receptorii de miros din cavităţile nazale şi atunci poate să apară o scădere a mirosului, mergând până la pierderea completă a acestuia. Diferenţa între pierderea mirosului la un pacient alergic şi pierderea mirosului la un pacient care are alt tip de patologie este că în momentul examinării mucoasa are un anumit aspect. Pacienţii alergici, în afară de pierderea parţială sau totală a mirosului, au obstrucţie nazală importantă, au prurit nazal. Coronavirusul afectează mirosul fără să apară nişte modificări semnificative în nas. Practic, obstrucţia nazală, accentuarea secreţiilor nazale, sunt suprapuse peste pierderea mirosului, ceea ce în infecţia cu SARS-COV2 se întâmplă excepţional”.

Coronavirus: 1.271 de noi infectări

Referitor la un alt simptom care apare la pacienţii cu SARS-COV2 – febra – medicul Bogdan Popescu suţine ca infecţiile virale în sfera aero-digestivă superioară pot duce la o creştere a temperaturii corporale până la 39 de grade.

„Febra este o reacţie de apărare a organismului. Sistemul imunitar se luptă cu agresor antigen din punct de vedere medical, care determina apariţia acestei febre. Febra este şi ea diferenţiată, în funcţie de intensitatea ei. Avem de-a face cu infecţii virale şi infecţii bacteriene. Din punct de vedere ORL, infecţiile virale în sfera aero-digestivă superioară determină o febră care nu este foarte mare. În majoritatea cazurilor nu trece de 39 de grade celsius”, a explicat medicul.

Purificator pentru cameră și mașină

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele