AURSF îi solicită lui Orban amânarea plăţii ratelor la toate creditele, pentru trei luni

0

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a transmis, în cursul zilei de astăzi, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi solicită șefului Executivului adoptarea în regim de urgenţă a mai multor măsuri în beneficiul consumatorilor utilizatori de servicii financiare, printre care şi amânarea, pe o perioadă de trei luni, a plăţii ratelor la toate creditele, după cum a anunțat Asociația, printr-un comunicat.

 

Comunicatul citat notează: „Grava situaţie de criză din sectorul sanitar, pe fondul epidemiei globale a noului coronavirus, a făcut ca Ziua Internaţională a Consumatorilor, celebrată în fiecare an pe data de 15 martie, să treacă aproape neobservată. Aceasta însă nu înseamnă că autorităţile nu au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea consumatorilor. Dimpotrivă, considerăm că se impun măsuri rapide şi decisive pentru susţinerea celor care reprezintă, de departe, cea mai vulnerabilă verigă a participanţilor la viaţa economică şi socială a României”.

AURSF propune, așadar, câteva măsuri: amânarea pe o perioada de trei luni a plăţii ratelor la toate creditele consumatorilor, indiferent că este vorba de credite imobiliare, credite Prima Casă, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite acordate de bănci sau credite acordate de IFN-uri; suspendarea, pe o perioadă de trei luni, a tuturor executărilor silite care afectează consumatorii utilizatori de servicii financiare, indiferent de stadiul de derulare a procedurilor; suspendarea timp de trei luni a activităţii de recuperare a creanţelor provenite din neplata la termen a datoriilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare; interzicerea expresă, pe o perioadă de trei luni, a blocării conturilor bancare ale consumatorilor de către bănci, pe motivul neactualizării datelor personale ale acestora.

 

AURSF: ” Protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, trebuie să constituie o prioritate majoră a Executivului”

 

Asociația mai precizează, totodată, că, în perioade de criză majoră, cum este şi aceea pe care o traversăm în acest moment, AURSF consideră că solidaritatea naţională trebuie să fie primordială, iar protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, inclusiv a celor utilizatori de servicii financiare, trebuie să constituie o prioritate majoră a Guvernului.

Astfel, reprezentanții AURSF au mai transmis: „De aceea, domnule prim-ministru, pentru evitarea unei grave crize sociale, sperăm că, pe lângă măsurile de protejare a mediului de business, pe care le susţinem, veţi acorda atenţia cuvenită şi acţiunilor şi măsurilor de protecţie a consumatorilor utilizatori de servicii financiare”.

Înființată în anul 2013, scopul Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) este acela de a veni în sprijinul consumatorilor utilizatori de servicii financiare, Asociația fiind membră a Federaţiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance). De asemenea, începând cu luna aprilie a anului 2016, președintele AURSF este membru al board-ului organizaţiei (n.r. Federaţiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare – Better Finance).

 

Citește și: Un deputat cere băncilor să ridice pragul pentru plățile contactless de la 100 la 500 de lei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele