Australia cere anchetă independentă asupra activității Organizației Mondiale a Sănătății privind COVID 19 și China

China a reușit să creeze un bloc de state africane care îi votează toate inițiativele pe care această țară le propune Națiunilor Unite

0

Australia a cerut duminică deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a gestionat criza, relatează AFP.

 

Ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne a afirmat că ţara sa va cere o anchetă asupra modului în care China a gestionat epidemia la Wuhan, oraşul în care a apărut COVID-19 la sfârşitul anului trecut.

“Trebuie să cunoaştem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite să le înţelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face faţă şi privind transparenţa cu care informaţiile au fost împărtăşite”, a declarat ea pe postul public ABC.

Marisa Payne a afirmat că Australia împărtăşeşte îngrijorările SUA, după ce preşedintele Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost pandemia.

Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei americane la OMS, care se ridică la “între 400 şi 500 de milioane de dolari pe an”.

“Nu sunt sigură că o organizaţie a sănătăţii responsabilă de difuzarea unei mari părţi a instrumentelor de comunicare (…) va putea efectua această verificare”, a afirmat Marisa Payne. “E ca şi cum ai fi braconier şi paznic în acelaşi timp”, a mai spus ea.

Consecinţele pandemiei vor strica “într-un anumit mod”, relaţiile între Australia şi China, a estimat ministrul, care spune că se îndoieşte de transparenţa Beijingului.

Ministrul sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că susţine o anchetă independentă, afirmând că Australia a reuşit să limiteze propagarea virusului mergând, în parte, împotriva recomandărilor OMS.

Donald Trump nu vre să mai finanțeze Organizația Mondială a Sănătății

Australia, care numără 6.600 de cazuri de coronavirus şi 70 de morţi de COVID-19, a fost una dintre primele ţări din lume care a interzis intrarea pe teritoriul său a călătorilor care veneau din China.

“Australia a fost capabilă să atingă, în raport cu media mondială, rezultate bune în materie de bilanţ uman” datorită “experţilor noştri medicali de aici”, a declarat el.

“Ştim că am făcut obiectul unor vii critici din partea anumitor autorităţi şi a OMS la Geneva la momentul în care am impus Chinei, de la 1 februarie, o interdicţie de intrare pe teritoriul nostru”, a mai afirmat el.

China ”controlează” pe șeful OMS

În privința actualului director etiopian al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, trebuie spus că legăturile dintre China și Etiopia trebuie privite sub mai multe aspecte. ”China a reușit să creeze un bloc de state africane care îi votează toate inițiativele pe care această țară le propune Națiunilor Unite”, spune Valérie Niquet, autoare a unui studiu pe acest subiect care urmează să apară sub egida Fundației pentru cercetări strategice (FRS).

Previziuni sumbre dinspre OMS legate de coronavirus

China are legături foarte strânse cu această țară și cu actualii săi lideri de orientare marxistă, iar investițiile importante pe care China le-a făcut în ultimii ani în Etiopia au contribuit din plin la creșterea economică anuală de cca 9% a acesti țări.

China este tot mai interesată de Africa, fiind un finanțator constant al Uniunii Statelor Africane (UA), nu ar trebui să ne mire faptul că președintele UA a luat apărarea OMS împotriva atacurilor președintelui Trump.

De asemenea, nu trebuie uitat că alegerea, în 2017, la conducerea OMS, a lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost membru al unui important partid de orientare comunistă din țara sa, nu a fost posibilă decât cu susținerea Chinei. Pe tot parcursul mandatului său el a evitat constant să facă orice fel de critică la adresa Chinei.

”De la începutul mandatului său, OMS a susținut toate declarațiile Chinei. OMS a răspuns inclusiv solicitării Chinei ca Taiwanului să nu-i fie acordat statutul de observator în OMS. Organizația a încetat practic să-și joace rolul pentru care a fost creată”, spune Valérie Niquet.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele