Avertismentele Moody’s pentru România

0
credite in euro

Deși vede o creștere economică de 6,5% în 2017 în România, agenția de evaluare financiară Moody’s crede că este puțin probabil ca aceasta să fie și sustenabilă.

Potrivit raportului anual de țară al Moody’s Investors Service, avansul PIB ar urma să fie de 5% în 2018 iar profilul de credit al României (rating Baa3 cu perspectivă stabilă) reflectă atuurile sale precum perspective favorabile de creștere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentală-PIB și sustenabilitatea datoriei, iar printre provocări apare ținerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, creșterea absorbției fondurilor europene și întărirea guvernanței companiilor de stat.

Potrivit analizei Moody’s, factorii care stau la baza creșterii economice, în frunte cu consumul privat, vor rămâne probabil nemodificați, în condițiile în care politica fiscală expansionistă va continua în 2017 și 2018. Totuși, agenția de evaluare se așteaptă la o încetinire a consumului, odată cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale.

Potențialul de creștere pe termen lung e, însă, limitat de reformele structurale reduse, de slăbiciunile cadrului instituțional și eficienței instituționale, precum și politicile economice care limitează investițiile private mari.

Problema finanțelor publice

Agenția de evaluare susține că situația finanțelor publice ale României a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody’s se așteaptă ca tendința să continue și în 2018.

Potrivit raportului, ar putea apărea presiuni pentru o îmbunătățire a ratingului de țară al României, ca urmare a unei creșteri economice mai echilibrate și deci mai sustenabile, de pe urma îmbunătățirii eficienței cadrului instituțional precum și a unei îmbunătățiri de durată a datoriei guvernamentale și a datoriei externe.

În sens invers, presiuni pentru o retrogradare a ratingului de țară ar putea apărea de pe urma unor dovezi privind o deteriorarea semnificativă a finanțelor publice, care ar provoca o creștere considerabilă a raportului datorie guvernamentală-PIB și a necesarului de împrumuturi externe.

Sursa: Avertismentele Moody’s pentru România

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele