Avocatul Poporului critică publicarea de către Vâlcov a fișei medicale a unui protestatar și anunță demararea unei investigații

0

Avocatul Poporului dă o serie de exemple din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și din cea a Curții Constituționale a României (CCR) prin care arată că dezvăluirea datelor medicale poate afecta dramatic viața privată și situația socială și profesională a persoanei.

Informațiile au fost transmise de Avocatul Poporului unui cititor G4Media.ro, care a întrebat în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public despre motivele pentru care instituția condusă de Victor Ciorbea nu s-a sesizat din oficiu în cazul fișei medicale publicate pe Facebook de către Darius Vâlcov.

Avocatul Poporului dă ca exemplu jurisprudența CEDO, potrivit căreia ”protecția datelor personale, inclusiv a datelor medicale, are o importanță fundamentală pentru exercitarea deplină a dreptului persoanei la viața intimă și privată”. ”Respectarea confidențialității datelor medicale este un principiu esențial în sistemele legale ale Statelor-părți la Convenție. Dezvăluirea acestor date poate afecta în mod dramatic viața privată și de familie a persoanei, precum și situația sa socială și profesională, prin expunerea persoanei respective la oprobiul și riscul de excludere din viața publică”, mai arată Avocatul Poporului citând din jurisprudența CEDO.

Instituția condusă de Victor Ciorbea denunță și caracterul lacunar al legislației românești în domeniu care duce la restrângerea exercițiului dreptului la viață intimă, familială și privată și explică faptul că a atacat la Curtea Constituțională legea privind reforma în domeniul sănătății.

Ciorbea a arătat că respectivul act normativ permite accesul la datele personale medicale ale pacienților unei categorii definite într-o manieră generală, iar cadrul legal nu stabilește criterii obiective care să limiteze la strictul necesar numărul de persoane care au acces și pot utiliza ulterior datele păstrate.

Curtea a admis contestația Avocatului Poporului statuând că Parlamentului îi revine obligația modificării legii astfel încât caracterul confidențial al informațiilor medicale să fie protejat și garantat.

Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului a anunțat că Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a demarat din oficiu o investigație referitoare la documentul publicat de Vâlcov.

Citește și Stelian Ion, USR:PSD a amenințat și criticat speicaliștii Comsiei de la Veneția în timpul întâlnirii

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele