Banca Central Europeană reduce stimulentele în 2022

0
- Reclama -

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunţe o reducere a dispozitivului de susţinere a economiei, în pofida propagării variantei Omicron, chiar dacă în paralel este gata să reacţioneze la creşterea inflaţiei, aşa cum a făcut miercuri şi Fed-ul american.

 

Instituţia monetară condusă de Christine Lagarde trebuie să ia o decizie cu privire la eliminarea, undeva după luna martie 2022, a achiziţiilor de active demarate pentru a contracara efectele pandemiei, în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), dotat cu o anvelopă de 1.850 de miliarde de euro. Graţie acestui program, lansat în 2020, BCE cumpără în fiecare lună obligaţiuni private şi publice în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro, pentru a ajuta economia şi pieţele financiare să îşi revină după şocul Covid-19.

Miza este cea a unei tranziţii line astfel încât să nu fie provocat un şoc pe piaţă după retragerea acestui instrument major şi să fie evitate presiunile asupra condiţiilor de finanţare în economie.

Consiliul guvernatorilor „va alege mai degrabă o reducere progresivă a ritmului lunar al achiziţiilor spre un volum cuprins între 40 şi 60 de miliarde de euro, începând din al doilea trimestru al anului următor”, prognozează Konstantin Veit, manager de portofoliu la Pimco.

- Reclama -

Cămile descalificate de la un concurs de frumusețe, pentru că au fost injectate cu Botox

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele