Băncile centrale trebuie să crească dobânzile

0
dobanzi-rata-la-credit

Banca pentru Reglemente Internaţionale (BRI) a cerut ca ratele dobânzilor să fie majorate ”rapid şi hotărât”, pentru a preveni transformarea inflaţiei în ceva şi mai problematic.

 

BIR, organizaţie a băncilor centrale mondiale, cu sediul în Elveţia, şi-a ţinut reuniunea anuală în ultimele zile, unde reprezentanţii unor bănci de top s-au întâlnit pentru a discuta despre dificultăţile lor actuale şi despre unul dintre cele mai tulburi începuturi de an pentru pieţele financiare globale.

Creşterea preţurilor energiei şi alimentelor înseamnă că inflaţia în multe locuri este acum cea mai ridicată din ultimele decenii.

Dar remediul obişnuit, de creştere a ratelor dobânzilor, măreşte riscul recesiunii şi chiar al temutei ”stagflaţii”, în stilul anilor 1970, în care creşterea preţurilor este cuplată cu o creştere economică scăzută sau negativă.

”Cheia pentru băncile centrale este să acţioneze rapid şi hotărât, înainte ca inflaţia să devină înrădăcinată”, a declarat Agustín Carstens, directorul general al BRI, ca parte a raportului anual post reuniune al organizaţiei, publicat duminică.

Carstens, fostul şef al băncii centrale a Mexicului, a spus că trebuie să acţioneze ”în trimestrele viitoare”.

BRI consideră că o aterizare economică soft – în care dobânzile cresc fără a declanşa recesiuni – este încă posibilă, dar acceptă că este o situaţie dificilă.

”Depinde în mare măsură de cât de permanente sunt aceste şocuri (inflaţioniste). Dacă această înăsprire generează pierderi masive, generează corecţii masive ale activelor şi asta contaminează consumul, investiţiile şi locurile de muncă – desigur, acesta este un scenariu mai dificil”, a spus Carstens, adăugând că răspunsul pieţelor financiare ar fi, de asemenea, crucial.

80% din peștele consumat de români vine din import

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele