Băncile din România ar putea raporta profituri record pe 2021

0
Foto cu caracter ilustrativ

Nivelul de profit al sistemului bancar pe tot anul trecut poate ajunge la un record de circa un miliard 618 milioane de euro, în ciuda pandemiei de Covid-19.

Previziunile se bazează pe faptul că după 11 luni din 2021, calculate până acum, profitul net a depăşit un mliiard 516 milioane de lei, conform Băncii Naționale a României.

Mai exact, la finalul lunii noiembrie 2021, profitul net al sistemului bancar a ajuns la 7,558 miliarde de lei, potrivit unei prezentări a guvenatorului BNR, Mugur Isărescu, susţinută cu ocazia întâlnirii cu ambasadoarea Franţei la Bucureşti şi reprezentanţi ai „Mouvement des Entreprises de France International”, scrie „Ziarul Financiar”.

Totodată, în primele nouă luni din 2021 întregul sistem bancar românesc, format din 34 de bănci, înregistrase un profit net record de aproximativ 6,4 mld. lei, în creştere cu peste 40% faţă de câştigul raportat pentru aceeaşi perioadă din 2020, conform datelor preliminare ale BNR. Acesta a fost cel mai bun profit pentru băncile din România din nouă luni. Rentabilitatea capitalului ROE ajunsese după nouă luni din 2021 la 13,6%, iar rentabilitatea activelor ROA urcase la 1,47%.

Se constată, astfel, că în doar două luni din 2021, respectiv în octombrie şi noiembrie, peste 1,1 miliarde de lei s-a adaugat la profitul sistemului.

Oricum, câştigul din primele nouă luni din 2021, de 6,4 mld. lei, depăşise deja profitul din sistemul bancar românesc pe întregul an 2020, de aproximativ 5 mld. lei, precum şi câştigul din tot anul 2019, de dinaintea pandemiei COVID-19, de 6,3 mld. lei.

Calculând în termeni anuali, până în 2020 cel mai mare profit la nivelul întregului sistem bancar a fost în 2018, când câştigul pentru întregul an s-a apropiat de 7 mld. lei, potrivit datelor băncii centrale.

Acum, întrebarea este de unde au făcut băncile profituri record în pandemie, în condiţiile în care dobânzile au fost încă mici anul trecut.

Teoretic, până acum, câştigurile mari obţinute de instituţiile de credit au fost, în general, corelate şi cu creșterea economiei si a creditării.

P altă influenţă importantă, excepţională, asupra creşterii câştigurilor băncilor a venit în 2021 din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor provizioane, adică trecerea acestora pe venituri, după ce în primul an pandemic, 2021, costurile mari cu riscul, respectiv banii puşi deoparte pentru acoperirea creditelor neperformante potenţiale, presau pe câştigurile bancare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele