UPDATE: Barna este dezamăgit de întâlnirea cu Iohannis

0
barna

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna exclude ipoteza retragerii demisiilor din partea miniştrilor USR PLUS.

 

“Demisiile au fost anunţate ieri seară şi depuse în această dimineaţă la Cabinetul premierului, în deplină asumare şi în deplină responsabilitate. Acest cabinet Florin Cîţu a expirat. Rolul de premier pentru România al lui Florin Cîţu a expirat, dintr-un motiv foarte simplu: nu are competenţa necesară să conducă această coaliţie. Nu ne jucăm cu demisiile. Nu suntem un partid care face bambilici cu demisii depuse şi retrase. Aceste demisii sunt depuse legal, olograf – aşa cum am văzut că este aşteptarea echipei Florin Cîţu din PNL – aşteptăm ca ele să fie procesate. Cele 45 de zile au început să curgă”, a arătat el, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Barna a adăugat că, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că va accepta demisiile miniştrilor USR PLUS atunci când le va primi.

În ce priveşte o eventuală demisie a secretarilor de stat sau a prefecţilor, Barna a arătat că aceştia nu sunt votaţi de Parlament.

“Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează Cabinetul. Miniştrii – cei care au fost votaţi de Parlament, cei care constituie structura politică a Cabinetului – şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom merge până la capăt şi am făcut acest lucru”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a subliniat că “blocarea” moţiunii de cenzură reprezintă un “abuz asupra democraţiei, fără precedent” în istoria României şi că aceasta trebuie supusă votului.

“Faptul că noua majoritate, Cîţu-Ciolacu blochează dreptul la moţiune de cenzură al unor parlamentari – un lucru despre care Curtea Constituţională a spus în repetate rânduri că este un drept definit explicit, un drept constituţional care este încălcat în mod grosier în aceste zile – arată că, într-adevăr, avem în momentul de faţă o majoritate Cîţu-Ciolacu (…) care ucide, prin fiecare neprezentare la şedinţa Biroului Permanent, statul de drept din România”, a susţinut Barna.

Prim-ministrul Florin Cîţu, întrebat când va lua act de demisiile miniştrilor USR PLUS şi când va numi interimarii, a replicat că analizează situaţia politică actuală.

“Daţi-mi voie să analizez întâi situaţia şi după aceea o să vin cu un răspuns. Când am un răspuns, o să vin, dar în momentul ăsta încă analizez situaţia politică în care ne aflăm. (…) Când o să iau decizia, o să vă anunţ. Nu am luat nicio decizie în acest sens. Eu, în continuare, mizez pe o guvernare de dreapta în România”, a arătat el, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

 

Știre inițială

Dan Barna a declarat marți, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că a fost o ”întâlnire formală” în care nu s-au discutat ”scenarii”.

 

”A fost o întâlnire de care sunt dezamăgit”, a spus Dan Barna, care a rezumat astfel mesajul transmis de președintele Iohannis: ”Că ne aflăm într-o situație complicată”.

Vezi și Dan Barna: Susținerea moțiunii PSD împotriva guvernului Cîțu este o opțiune

Principalele declarații ale lui Dan Barna:

Am avut o întâlnire pe care mi-aș fi dorit să aibă loc acum mai multe zile

Din păcate s-a dovedit o întâlnire formală, benignă. Am trecut în revistă istoricul crizei și am prezentat poziția USR PLUS de schimbare a premierului

Cam aici s-a terminat partea de conținut. Nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii.

Din păcate vedem cum noua majoritate Cîțu-Ciolacu abuzează în Parlament și nu permite depunerea moțiunii de cenzură. Cerem să fie pusă la vot moțiunea.

Am dat curs firesc invitației, speram să prezinte soluții, din păcate nu au fost prezentate

Despre cererea ca premierul Cîțu să plece: Răspunsul a fost legat de acest congres al PNL care blochează o țară întreagă. Vom mai reveni la discuţii în perioada următoare, vedem ce se mai întâmplă

Demisiile miniștrilor au fost depuse azi-dimineață în deplină asumare. Acest cabinet a expirat, rolul premierului a expirat. Nu ne jucăm cu demisiile, nu facem bambilici cu demisiile, nu le retragem, așteptăm ca ele să fie procesate

Există foarte mult loc pentru negociere și e foarte clară: coaliția poate continua după demisia premierului Cîțu

Demisiile nu ajunseseră pe masa președintelui, însă mi-a spus că le accepta imediat ce la va primi

De ce nu demisionează secretarii de stat și prefecții? Ei nu sunt votați de Parlament, e dreptul premierului să își aleagă echipa

V-a spus președintele ceva de congresul PNL? În discuție am convenit că urmează congresele, e firesc?

Oricând poate exista o nouă discuție, ieșirea din criză înseamnă un nou premier.

V-a dat de înțeles că după congresul PNL ar putea fi retras Cîțu de la guvern? Din păcate, deși mi-aș fi dorit, nu am discutat scenarii posibile

Ați ridicat problema unei colaborări a PNL cu PSD? Am menționat lucrul acesta, echipa câștigătoare l-a racolat și pe Marcel Ciolacu.

A fost o întâlnire de care sunt dezamăgit

Care a fost mesajul președintelui pentru USR PLUS? Că ne aflăm într-o situație complicată, și nu glumesc

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele