Barna: plecarea oamenilor este cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani

0

Liderul USR, Dan Barna, susţine că tot mai mulţi români se stabilesc în afara graniţelor, plecarea oamenilor fiind ”cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani”. ”Confruntaţi cu sfidarea din partea politicienilor şi alungaţi de focarele de corupţie endemică, românii au declanşat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit”, spune Barna.

”Tot mai mulţi români pleacă şi se stabilesc în afara graniţelor. Plecarea oamenilor este cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare. România rămâne o ţară de emigrare, cu cea mai mare rată de creşterea anuală a populaţiei din diaspora şi cu una dintre cele mai numeroase diaspora la nivel mondial. De trei decenii, românii pleacă, unii dintre ei pentru a nu se mai întoarce niciodată. Confruntaţi cu sfidarea şi marginalizarea din partea politicienilor şi alungaţi de focarele de corupţie endemică care au parazitat România post-decembristă, românii au declanşat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit”, a scris, miercuri, pe Facebook, Dan Barna, candidatul Alienţei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidenţiale.

Potrivit acestuia, sunt peste 5 milioane şi jumătate de români, fără comunităţile istorice, pe un trend de creştere anuală care a depăşit 7%.

”Clasa politică a ignorat până acum acest aspect şi a marginalizat ceea ce este cel mai probabil cel mai numeros sector al populaţiei României, încălcându-le, nu de puţine ori, drepturile şi încercând să limiteze rolul lor în viaţa politică a României. Limitarea emigraţiei este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm astăzi, însă avem nevoie şi de programe prin care să corectăm relaţia cu românii din străinătate şi să favorizăm întoarcerea lor acasă”, a mai scris Barna.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat miercuri primele rezultate ale unui chestionar adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate. Ea a precizat că cifrele actuale arată că un număr de aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară şi că motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

Citeşte şi: După plecarea lui Meleșcanu și Dan, AEP dezvăluie inforamții despre votul din 26 mai

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele