Barna salută partidele pro-europene din Ungaria care l-au ”bătut” pe iliberalul Orban

0

Curentele anti-europene din Uniunea Europeană încep să piardă teren. Alegerile locale din Ungaria s-au încheiat aseară cu victoria opoziţiei în Budapesta şi în mai multe oraşe importante, marcând o scădere a partidului Fidesz, exponent al naţionalismului, care domină politica din ţara vecină de mulţi ani, susţine USR, într-un comunicat de presă.

Chiar dacă se află la margine „Europei și în Turcia partidul naționalist și religios al lui Erdogan a suferit înfrângeri usturătoare tocmai în orașele importante. Este clar că tipul acesta de politică nu mai ”ține” la oameni educați, prezenți în mare parte în zona urbană mare.

Citește și Candidatul lui Erdogan a pierdut alegerile în Istanbul

“USR consideră că înfrângerea lui Viktor Orban în marile oraşe reprezintă un reviriment al edificiului european într-unul din cele mai puternice fiefuri ale anti-europenismului din ultimii ani. Rezultatele alegerilor din Ungaria oferă exact infuzia de pro-europenism de care aveam atâta nevoie. Este un semn de sănătate a democraţiei într-un stat vecin şi membru al Uniunii Europene. Aşa cum s-a văzut şi în România, discursul naţionalist exacerbat şi direcţia promovată de anumiţi lideri politici de îndepărtare a statului lor de valorile europene este întâmpinat de forţa rezistenţei acestor valori la nivelul societăţii. Este un moment al revenirii democraţiei pe principii europene solide care să pună bazele viitorului politic în Europa. Exact lucrul pentru care mă voi lupta în calitate de preşedinte al României. În egală măsură, şi în Ungaria, ca şi în România, alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur de scrutin. Chiar dacă alegerile din Ungaria arată că se poate, impactul ar fi fost altul cu alegeri în două tururi. Este o anomalie care trebuie reparată. Alegerile pentru primărie în două tururi de scrutin este o măsură democratică obligatorie”, a declarat liderul USR, Dan Barna, citat de comunicat.

USR remarcă rolul jucat de partenerii de la Momentum, un partid membru în ALDE Europe şi RenewEurope, în rezultatul înregistrat duminică şi salută totodată creşterea acestei formaţiuni după rezultatul bun pe care l-a avut la europarlamentare.

“USR urmăreşte cu atenţie, în continuare, evenimentele electorale care se desfăşoară la nivelul întregii Uniuni Europene şi salută exerciţiile democratice care duc la solidificarea proiectului european în rândul statelor membre”, a adăugat comunicatul citat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele